Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A száj olajjal való öblögetése, vagy az úgynevezett olajrágás, az ájurvéda gyógyászat méregtelenítési eljárása.

Természetes módszer a fogak egészségének megőrzésére, megerősítésére és fehérítésére, mélytisztításra, az íny egészségére, a fogfertőzések megelőzésére, a kellemetlen szájszag megelőzésére és más, az orális higiéniával kapcsolatos problémára.

A "Charaka Samhita" ajurvédikus munkában megemlítik, hogy ez a terápia nem csak a szájproblémák esetében, hanem más betegségek esetében is hasznos lehet, a fejfájástól kezdve egészen a cukorbetegségig, asztmáig, rákig.

Hogy végezzük az olajrágást?

A módszer rendkívül egyszerű. A kezelés leghatékonyabb módja az, ha egy evőkanál hidegen sajtolt szezámolajat veszünk a szánkba, és ezzel öblögetünk körülbelül 10-15 percig, majd kiköpjük. Ennyi idő után az olaj fehér masszává alakul át a szánkban.

Vigyázat! Ez a paszta nagyon mérgező a szervezetünkre, ezért ne nyeljük le!

A szezámolajon kívül más, hidegen sajtolt, extraszűz olajat is használhatunk, például kókusz- napraforgó -vagy olívaolajat, bár a szezámolaj a leghatásosabb, de váltogathatjuk is ezeket.

A jó minőségű, organikus olajokkal történő öblögetés több hatással is bír. Az olaj összekeveredik a nyállal és vékony, fehér masszát képez. Az olajban levő zsírok elkezdik kivonni a méreganyagokat a nyálból. Ahogy körbe-körbe mozgatjuk a szánkban, a fogaink, az ínyek és a nyelvünk között, felszívja a méreganyagokat, míg végül megsűrűsödik, és kifehéredik. Amikor elérte ezt az állagot, köpjük ki, mielőtt a méreganyagok újra kiválnának belőle.

Milyen előnyei vannak ennek a terápiának?

Számos tanulmány bizonyította a kezelés hatékonyságát. A tudósok úgy vélik, hogy az olajban lévő zsírok nemcsak kiküszöbölik a baktériumokat, hanem megakadályozzák azok tárolását a szájüreg falán és a fogakon. Ez a terápia elősegíti a szájüreg regenerálódását, de a nyirokcsomók és más belső szervek működését is jótékonyan befolyásolja.

Az olajterápia további előnyei:

- a fogak és az íny általános egészségének javítása;

- megakadályozza a szájüregben kialakuló betegségeket, például a fogínygyulladást és fogszuvasodást;

- elmulasztja a kellemetlen szájszagot;

- megszünteti a fogínyvérzést;

- megelőzi az ajkak, a száj és a torok kiszáradását;

A szájüregre gyakorolt jótékony hatásain kívül a terápiát más betegségek kezelésére is lehet alkalmazni:

- csökkenti a migrénes fejfájást;

- javítja a hormonális egyensúlyt;

- csökkenti az ízületi gyulladást;

- segítséget nyújthat gyomor-bélhurut esetén;

- segít csökkenteni az ekcémát;

- enyhíti a hörghurut tüneteit;

- támogatja a veseműködést;

- csökkenti az álmatlanságot;

- csökkenti a másnaposságot;

- csökkenti az allergiás tüneteket;

- elősegíti a szervezet méregtelenítését;

- segít a száj gombás fertőzése esetén;


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!