Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közgyűlése áttekintette, milyen következményei lehetnek az úgynevezett extraprofit megadóztatásának. Az OKSZ szerint közös érdek megőrizni az áruellátás biztonságát a jelenlegi feszült gazdasági helyzetben, amely hátterében a vártnál nagyobb infláció, a termelői árak jelentős emelkedése, az energia drágulása és a munkaerőhiány húzódik meg.

A kereskedelem működési költségei, különösen a legnagyobb ráfordítást igénylő beszerzések költségei az inflációnál nagyobb ütemben növekedtek az elmúlt időszakban. Az extraprofit megadóztatása a jelenlegi kiskereskedelmi adómérték, továbbá az élelmiszer árstopba bevont termékek forgalmazási vesztesége mellett újabb, számottevő terhet jelent, tovább szűkíti a kereskedelmi vállalkozások gazdálkodási lehetőségeit - írták.

A szakmai érdekképviselet emlékeztet rá, az extraprofitadót

a kiskereskedelem esetében is az árbevétel alapján kell elszámolni, így közvetlenül nem kapcsolható össze a kiskereskedők profitjával és így nem értelmezhető.

A kiskereskedők árbevétele nőtt a tavalyihoz képest, ami azonban nem jelenti a profit növekedését, mert drágábban is szerzik be a termékeket.

A családok védelme, a költségvetési egyensúly megőrzése, a gazdasági növekedés lehetőségeinek javítása alapérdek, amit az OKSZ nem vitat. Ugyanakkor úgy véli, figyelemmel kell lenni arra, hogy a kereskedelmet terhelő intézkedések a vállalkozások napi működésére, pénzügyi mozgásterére nagyon kedvezőtlen hatással vannak.

A kiskereskedelem a COVID idején válságadót fizetett, amelyet az ágazat, kiskereskedelmi különadóként, azóta is fizet. Az adó idei terhe 80 milliárd forint körüli, de ezen felül a kiskereskedelem viseli az árstop költségeit is, szakértői becslés alapján február és június között az OKSZ tagvállalkozásai 25-30 milliárd forinttal támogatták a magyar családokat. Az extraprofitadó 60 milliárd forintos előirányzatával együtt a kereskedelmi ágazat terhelése 200 milliárd forint lesz 2022 első félévében - tették hozzá.

Az ágazat legnagyobb súlyú szakmai tömörülése sajnálja, hogy az extraprofitadó előkészítésekor nem egyeztettek tagvállalkozásaival, amelyek ezt elengedhetetlennek tartják a kereskedelem működését meghatározó kérdésekben, éppen a kormányzati intézkedések végrehajtása és az árubiztonság megőrzése érdekében.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!

Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek

Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!

Megrendelem
ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!