Hülyét csinált a rendőrökből, hidegvérrel gyilkolt, de valahogy mindig megúszta.

A hatvanas évek végén egy sorozatgyilkos tartotta rettegésben Észak-Kaliforniát, legalább öt embert megölt. Saját magának adta a zodiákus nevet, amikor kapcsolatba lépett a sajtóval: rejtjeles üzeneteket küldött a szerkesztőségekbe olyan levelek kíséretében, amelyekben beismerte, hogy ő a gyilkos, és további vérfürdőt helyezett kilátásba. Macska-egér harcot játszott a nyomozókkal, de olyan ügyesen, hogy sosem tudták elkapni.

Gyerekeket molesztált, az biztos

Arthur Leigh Allen a kaliforniai Vallejóban nőtt fel, arrafelé, ahol később a zodiákus sorra szedte áldozatait. Megjárta az amerikai haditengerészetet, majd tanárnak állt. Az első iskolából azért rúgták ki, mert egy töltött fegyver volt a kocsijában, a másodikban molesztált egy diákot.

Miután munka nélkül maradt, visszaköltözött a szüleihez, és inni kezdett. Egy benzinkúton dolgozott, de innen is kirúgták, mert túl sok érdeklődést mutatott a „kislányok” iránt. 1974-ben bizonyítottan molesztált egy gyereket, emiatt három évet börtönben ült.

Számos ok támasztja alá azt a gyanút, hogy ő lehetett a zodiákus gyilkos. Először is, a gyilkos is megjárta a haditengerészetet. Másodszor, Allen közel élt sok gyilkosság helyszínéhez. Harmadszor, olyan órát viselt, amin a gyilkos által hátrahagyott levelekben szereplő szimbólum volt. Ráadásul ugyanolyan írógépe volt, amin a gyilkos az üzeneteit írta.

Túlságosan furcsa véletlenek

Az első, bizonyíthatóan a zodiákushoz köthető gyilkosság 1968-ban történt. Allen otthonától mindössze hét percre volt az a hely, ahol kivégezték Betty Lou Jensent és David Faradayt. A rendőrség később rájött, hogy Allennél ugyanolyan lőszer volt, mint amilyennel a két embert lelőtték.

A zodiákus következő áldozatai Darlene Ferrin és Mike Mageau voltak 1969-ben. Őket mindössze négy percnyi távolságra ölték meg Allen otthonától. Ferrin egy étteremben dolgozott ugyanazon a környéken, vagyis Allen minden bizonnyal ismerte őt.

De vannak még egybeesések. Miután 1969-ben megkéselték Cecelia Shepardot és Bryan Hartnellt, Allent véres késekkel látták. Azt állította, hogy csirkét ölt velük. Ráadásul ugyanazt a fajta katonai bakancsot viselte, mint a gyilkos, és 44-es lábméretük is egyezett.

A zodiákus utolsó ismert áldozata, Paul Stine taxisofőr volt, akit 1969-ben gyilkoltak meg San Franciscóban.

Ráadásul a zodiákus leveleinek időrendjében is megfigyelhetőek különös egybeesések. Allent a nyomozók 1971 augusztusában kihallgatták, ezután két és fél évig hallgatott a zodiákus gyilkos. Majd amikor Allent 1974-ben letartóztatták gyerekmolesztálásért, a zodiákus is elnémult.

Arthur Leigh Allen a kedvenc gyanúsítottja Robert Graysmith karikaturistának is, akinek könyvéből, a Zodiákusból készült a 2007-es film is.

A döntő bizonyíték mindig hiányzott

Mindezek ellenére a nyomozók sosem találtak elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy letartóztassák. A tenyérnyomata és az ujjlenyomata nem egyezik azzal, amit a taxisofőr autójában találtak, illetve ami az egyik levélen szerepel. Kézíráselemzés alapján sem sikerült rábizonyítani semmit.

Allen 58 évesen, 1992-ben halt meg cukorbetegségben. Az FBI San Franciscói irodájának nyomozása a mai napig nyitott és megoldatlan.

(Forrás: All That is Interesting, ABC7 News, The Zodiac Killer)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!