Farkas András nyugdíjszakértő azt is elmondta, hogy mik a legfontosabb tudnivalók az idei nyugdíjakról.


Nem változik a nyugdíjkorhatár idén, azaz marad a 65 év. Így 2024-ben az 1959. január 1. és december 31. között születettek mehetnek nyugdíjba - írja az infostart.hu.

A nők számára is megmarad a 40 éves munkaviszony utáni lehetőség, amennyiben legalább 32 év munkával szerzett szolgálati időt tudnak igazolni. Ez az időszak 30 év, amennyiben egy gyermeke súlyosan fogyatékos. Az öt- vagy többgyermekes édesanyák az ötödik gyermektől számítva egy-egy évvel - legfeljebb hét évvel csökkenthetik - a szolgálati időre vonatkozó feltételt – mondta el Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője az InfoRádióban.

A szakértő szerint azonban változás jöhet, mert amikor a Nők 40 programot meghirdették 2011-ben, akkor még 62 év volt a nyugdíjkorhatár.

A korábban 2025-re ígért nyugdíjreform egyik része lehet, hogy ezt a lehetőséget módosítják.

– mondta Farkas András. Szerinte érdemes megvárni annak a nemzetközi tanulmánynak az eredményét, melyet a kormány rendelt meg, és amely a nyugdíjrendszer fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozik.

“Ha azt nyilvánosságra hozzák, akkor utána érdemes beszélni arról, hogy vajon mely változási elemeknek van létjogosultsága a rendszerben”

- mondta a szakember.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!