A szakemberek szerint meglepő módon a hótakaró még segíti is a tojások melegen tartását.


Napok óta komoly téli időjárás tombol az Egyesült Államok északi részén, ahol csütörtökön közel 900 ezer háztartásban nem volt áram a vihar miatt és autósok rekedtek az utakon. Kaliforniában hófúvás és parti áradások miatt adtak ki figyelmeztetést. Michigan államban halálos áldozata is van az ítéletidőnek, egy mentésen dolgozó tűzoltó vesztette életét a viharban leszakadt elektromos vezeték miatt - írja az MTI. Michiganben csütörtök délelőtt több mint 680 ezer háztartásban nem volt áram, Illinois, Wisconsin, Kalifornia és a keleti New York államban is összesen 220 ezer otthon maradt e szolgáltatás nélkül a viharos időben.

A szövetségi meteorológiai szolgálat 1989 óta először adott ki figyelmeztetést hófúvásra az általában enyhe időjárású dél-kaliforniai hegyekre. Az állam északkeleti részén fekvő Sierra Nevada hegységben újabb jelentős havazást jeleztek, akár másfél méter friss hóréteget, a hegyvidék magasabban fekvő részein az óránként 100 kilométert megközelítő szélben a hőérzet mínusz 40 fok közelébe csökkent. Kalifornia tengerparti területein villámáradásokkal számolnak, és a 3-4 méter magas tengeri hullámok okoznak gondokat.

Az állatokat is megviseli a rendkívüli időjárás. A Business Insider beszámolója szerint az amerikai Minnesota államban egy sasfészket megfigyelő kamera felvétele mutatta meg, hogy

egy fehérfejű rétisasnak okozott komoly megpróbáltatást a nagy hó.

A Minnesotai Természeti Erőforrások Hivatal szerint a hím és a nőstény felváltva vigyáznak a tojásaikra. Sőt, vélhetően érezhették is a közelgő hideget, mert több fészekanyagot gyűjtöttek össze. A hím a költés ideje alatt sem megy messzire a fészektől és folyamatosan figyel.

A szakemberek szerint egyébként a hó még segíti is a tojások melegen tartását, mert szigetelőként viselkedik. A tojások mélyen beágyazva melegednek a tollak és ágak között. Sőt, még az sem kizárt, hogy a saspárnak egy újabb tojása is lesz, mert a nőstények általában 2-3 nap eltéréssel tojnak.

VIDEÓ: Egy sasfészket közvetítő kamera élőképe


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!