A Magyar Tudományos Akadémia szerint jelentősen meg kell emelni a pedagógusok fizetését, helyre kell állítani a szakmai autonómiát, és alaposan át kell alakítani a közoktatási rendszert.


"Az egyre feszültebb helyzetben üdvözlendő, hogy párbeszéd indult a közoktatás problémáinak megoldásáról a Kormány és a tanárok képviselőinek részvételével, de a párbeszédet ki kell terjeszteni minden érintettre. A meginduló folyamat sikeréhez elengedhetetlennek tartjuk az elbocsátott tanárok visszahelyezését eredeti munkahelyeikre. Kérjük ennek érdekében a köztársasági elnök közbenjárását."

– ezt is tartalmazza a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének állásfoglalása a közoktatás helyzetéről és fejlesztésének szükségességéről.

Legutóbb a Pécsi Művészeti Szakgimnázium dráma szakos tanárát bocsátották el. Budapesten ősszel 13 tanárt rúgtak ki polgári engedetlenségi akcióban való részvétel miatt. A kirúgott pedagógusok a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai voltak.

Az MTA elnöksége azt írja: „előremutató, hogy a közoktatásért felelős tárca nyilvánosságra hozta a pedagógusok valós béremelésére vonatkozó intézkedési programját”, mindazonáltal „biztosítani kell, hogy a pedagógusok fizetése elérje a velük azonos szintű képzettséggel rendelkező szellemi foglalkozásúak fizetésének mindenkori átlagát”.

Az akadémikusok szerint vonzóbbá kell tenni a pedagógusi pályát, amit a szakmai autonómia helyreállításával lehet elérni. Azt is javasolják, hogy a tanárok bérezése legyen teljesítményarányos.

– írták.

Végül pedig segítséget is ajánlanak:

"A Magyar Tudományos Akadémia felajánlja tagjai és testületei, kiváltképpen a Pedagógiai Tudományos Bizottság és a Közoktatási Elnöki Bizottság tudását és tapasztalatait, hogy segítse egy tudományosan megalapozott, korszerű közoktatás feltételeinek kialakítását."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!