New Yorkban élek, a feleségem orvos. Reggel nyolckor jön meg a 24 órás műszakból. A ruháit egy külön szennyes tárolóba dobja, aztán alaposan lezuhanyzik és hajat mos. Nem mer befeküdni mellém az ágyba. Tudja, hogy egy ponton meg fog betegedni és akkor elkerülhetetlen lesz, hogy engem is megfertőzzön

- írta Köves Krisztián Károly rendező, forgatókönyvíró egy hete Facebook-bejegyzésében, amelyben a járvány súlyosságára igyekezett felhívni a figyelmet, és amelyet több ezren osztottak meg.

Az Egyesült Államokban január 20-án regisztrálták az első koronavírus-fertőzöttet. Azóta elképesztő méreteket öltött a betegség terjedése: április közepére már a 630 ezret is átlépte a regisztrált fertőzöttek száma, és több mint 31 ezer ember halálát okozta a vírus. A helyzet New York államban a legsúlyosabb: szerdai adatok szerint 213 ezer esetről tudnak, a halálos áldozatok száma átlépte a 11 ezret.

A magyar rendező és forgatókönyvíró a járvány első számú gócpontjából bejegyzésben arról is írt, hogy felesége úgy küzd az életekért nap mint nap, hogy nem kap rendes védőfelszerelést. Dr. Bénes Linda a 24.hu-nak azt mondta: valamelyest javult a helyzet ezen a téren, de ez elsősorban az egyéni kezdeményezéseknek köszönhető. Rezidensek ugyanis magánúton szerveztek egy kampányt egy közösségi finanszírozó oldalon, így pár nap alatt sikerült pénzt szerezni a felszerelések egy részére, és korábbi rezidensek és szakorvosok is vittek nekik adományokat. Barátoktól és ismerősöktől is érkeznek kisebb felajánlások főleg Amerikából, de Magyarországról, sőt Ausztráliából is. Ezekre nagyobb szükségük van, mint valaha, hiszen több rezidens betegedett már le a kórházban, egyikük súlyos állapotban került az intenzív osztályra.

Ez egy nagyon nehéz időszak. Az intenzíven a halál a munkánkkal jár, így a frusztrációt leginkább a tehetetlenség okozza. Egyszerűen nem tudunk segíteni a betegeken úgy, ahogy szeretnénk

- mondta a New Yorkban dolgozó magyar orvos.

Hozzátette: nyomasztó a tudat, hogy nemcsak a saját életüket kockáztatják, hanem bármikor hazavihetik a vírust, így szeretteik egészségét is veszélyeztethetik.

A New York-i kórház, ahol dolgozik, biztosít pszichológusokat, akiket telefonon hívhatnak, és az intézményben erős a rezidensek és a szakorvosok, osztályvezetők között az összetartás, támogatják egymást.

Sajnos mivel a kórházi, azon belül is elsősorban az intenzív osztályos ágyak megteltek, sokszor kell nehéz döntéseket hoznunk. Mivel sok fiatalabb és korábban egészséges embernek is intenzív ellátásra van szüksége, igyekszünk nekik elsőbbséget biztosítani

- mondta Bénes Linda.

A kórházban napi valósággá vált, hogy egyes idősebb és rossz alapállapotú betegeknek nem tudják megadni ugyanazt az esélyt, amit a járvány előtt megkaptak volna, azaz sokszor választaniuk kell, ki kerül lélegeztetőgépre, kinek jobb a túlélési esélye. Az eszközhiány miatt már azt tervezik a dolgozók, hogyan tudnának egy gépre több embert rákötni. A kórház vezetősége az etikai bizottsággal közösen pedig folyamatosan formálja a protokollt a pillanatnyi helyzethez alakítva.

Az intézményben újabb és újabb osztályokat, szárnyakat alakítanak át, a kritikus állapotban lévők elhelyezéséhez viszont ez is kevésnek bizonyul. A helyzet súlyosságát mi sem mutatja jobban, mint hogy óránként kell újraéleszteni, néha egy, néha több beteget - és akit újra kell éleszteni, szinte biztosan nem jön vissza.

A New York-i kórházban is tapasztalható, hogy a koronavírus nem csak az idős korosztályra veszélyes: egy korábban egészséges 29 éves beteg a magyar orvos kezei között halt meg, nem sokkal korábban egy 44 éves maratonfutó szintén. Szerinte mégsem igazán sikerült tudatosítani, hogy a vírus a fiatalokat és egészséges embereket is veszélyezteti.

Bár valóban jóval kisebb az esély arra, hogy az intenzív osztályra kerülnek, de sajnos nagyon sok kritikus állapotú beteget látok el minden korcsoportban. Rengetegen vannak a korábban fitt és egészséges ötven- és hatvanévesek, és az intenzív osztályos betegek fele ötven év alatti.

Ráadásul bár az eddigi tapasztalatok szerint a vírus elsősorban a tüdőt veszélyezteti, minden jel arra utal, hogy gyulladásos reakciót is kialakít, sok esetben más szerveket, elsősorban a vesét és szívet is károsítva.

Fotó: Tayfun Coskun /Anadolu Agency /AFP

Az Egyesült Államokban a pánikvásárlás sem korlátozódik a vécépapír-beszerzésre, az FBI adatai szerint csak márciusban több mint kétmillió fegyvert értékesítettek. Ennek is meglett a következménye: több embert szállítottak be a New York-i kórházba is lőtt sérüléssel, miután többen megpróbálták magukat és családtagjaikat megölni a vírustól való félelmükben.

Az intézmény nem tehet mást, mint a megnövekedett betegszám miatt más osztályokról vezényel át rezidenseket, hogy segítsék a koronavírus-fertőzötteket kezelők munkáját. Emellett sátrakat húztak fel az épület elé, ahol a sürgősségi osztályt próbálják tehermentesíteni egy triázsrendszerrel.

Azzal kapcsolatban, hogy miért válhatott ilyen súlyossá a járvány Amerikában és főként New Yorkban, a magyar orvos azt mondta, a város sajátos felépítése miatt minden adott egy súlyos járvány kitöréséhez. Magyarország lakosságának megfelelő számú ember él viszonylag kis helyen összezsúfolva, az emberek nagy része a 36 metróvonal valamelyikén jár dolgozni, és elképesztően sokszínű a társadalom.

Nem utolsósorban New York az Egyesült Államok kapuja. Ezt tetőzte, hogy bár viszonylag korán tudtak a vírusról, későn vezették be a megfelelő óvintézkedéseket, és az emberek is csak lassan kezdték komolyan venni a korlátozásokat a médiából és az internetről áradó, ellentmondó információk, pletykák miatt

- mondta Bénes Linda.

Ma már úgy látja, a helyiek igyekeznek betartani a korlátozó intézkedéseket, noha New Yorkban rengeteg tényező befolyásolja ezt. A járvány a legszegényebb rétegeket sújtja a leginkább, mivel ők kevésbé tudnak informálódni, és továbbra is be kell járniuk dolgozni. Ez abból is látszik, hogy Brooklyn, Queens és Bronx fekete és latino lakosságát jóval nagyobb arányban tizedeli a járvány.

A tavasz beköszöntével pedig minden kerületben lazul a fegyelem, hiszen mindenki élvezni akarja a napsütést a szabadban. Csakhogy ez hátráltathatja az eddigi erőfeszítések hatásosságát.

A magyar orvos úgy látja, idehaza szerencsére időben megtörténtek a szükséges intézkedések, és folyamatosak az erőfeszítések azért, hogy a kórházak megfelelően fel tudjanak készülni az esetszám növekedésére.

Bár egyelőre a számok alacsonyak maradnak, aggasztó, hogy mekkora lehet a felderítetlen esetek száma a limitált tesztelés miatt. Valamint elengedhetetlen az emberek kitartó együttműködése és fegyelmezettsége, mert azt semmilyen intézkedés nem pótolhatja. Ez egyértelműen kiderült az itteni példából

- szögezte le.

Mindeközben már néhány jel utal arra, hogy a járványgörbe laposodni kezdett New Yorkban is, mivel a kórházba szállított új betegek száma csökken. A magyar orvos ugyanakkor hozzátette: hiába jelezheti ez a kilábalás időszakának kezdetét, még hetek fognak eltelni, mire minden visszaállhat legalább részlegesen a rendes kerékvágásba. Szerinte nyár előtt erre nincs esély.

A kórházról, ahol dolgozik, nemrég a New York Times is riportot készített, a nagypénteken megjelent írás az Élet és halál a halálzónában címmel jelent meg.

A magyar pár egyébként rengeteg kitartásra biztató üzenetet kap az utóbbi hetekben. Mindeközben Köves Krisztián keddi Facebook-bejegyzésében arról is írt, hogy miközben az orvosok éjt nappallá téve küzdenek a fertőzöttekért, sokak médiahisztinek, összeesküvésnek vagy rémhírnek tartják a koronavírust.

Ők nem álltak a koronavírus frontvonalában, nem kellett harmincéveseket újraéleszteniük, nem kellett egy mexikói családnak elmondaniuk, hogy nagyapjuknak a kora miatt esélye sincs lélegeztetőgépre kerülni, és nem kellett bevallani egy levegőért kapkodó negyvenfokos anyának, hogy a lánya, aki mellette feküdt az intenzíven, már soha többet nem fog felébredni.

A magyar pár "húsvéti nyuszija" egy gyógyszertárból érkezett, három szatyorral. A szállítmányt az orvosnő barátai raktak össze: csokinyulak és hímes tojások helyett maszkok, kézfertőtlenítők, tisztítókendők voltak a csomagban. A húsvét megszokott hangulatára egy marcipánszív emlékeztette őket.

Kiemelt kép: Stephanie Keith /Getty Images /AFP


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!