A gyógyíthatatlan beteg ügyvéd nem adja fel: tovább küzd azért, hogy ő dönthessen életének méltóságteljes végéről.


Két kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a Momentum, Karsai Dániel és testvére, Karsai Péter – adta hírül a Telex.

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai hónapok óta küzd a nyilvánosságban azért, hogy élete végén ő dönthessen méltó, lehetőleg minél kevesebb szenvedéssel járó haláláról.

A benyújtott népszavazási kérdések a következők:

  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműkődést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Bedő Dávid a Momentum frakcióvezető-helyettese megjegyezte, hogy a kormány álláspontja egyértelmű, ez részben világnézeti kérdés is, amit tiszteletben tartanak, de szerinte fontos, hogy elinduljon egy társadalmi párbeszéd a témában. Mint elmondta: a Momentumban úgy látják, hogy fontos az emberi szabadság és méltóság, és hisznek abban, hogy az ember az életvégi döntéseit szabadon hozhassa meg.

Karsai Dániel már a Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróágán is megpróbálta elérni, hogy a magyar kormány engedélyezze neki, hogy szerettei körében saját maga dönthessen haláláról. A kormány álláspontja változatlan: nem engedélyeznék az eutanáziát, a fideszes képviselők közül pedig egyedül Kósa Lajos vállalta, hogy személyesen találkozna és beszélne Karsaival.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!