Civil szervezetekkel és a kémprogram által célba vett személyekkel is beszélnének magyarországi látogatásuk során.


Február végén Magyarországra jön a Pegasus lehallgatási botrányok kivizsgálására megalakult európai parlamenti különbizottság (PEGA) küldöttsége - értesült a Népszava.

Információik szerint tervben van, hogy

Előreláthatólag civil szervezetekkel, illetve a kémprogram által célba vett személyekkel is megbeszélést kívánnak folytatni a látogatás során.

A különbizottság küldöttsége eddig Lengyelországban, Görögországban és Cipruson jártak a lehallgatási botrány által érintett uniós tagállamok közül, valamint felkeresték Izraelt, a Pegasust gyártó NSO cég székhelyét.

Magyarországon a NAIH indított vizsgálatot, miután 2021 júliusában kiderült, hogy több mint 300 magyar - köztük politikai aktivisták, újságírók, ügyvédek, vállalkozók - telefonját törték fel a kémszoftverrel, a gyanú szerint törvénytelenül. A NAIH végül arra jutott, hogy nem történt semmilyen illegális tevékenység. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában is tárgyalták az ügyet, az ott elhangzott információkat azonban 30 évre titkosították.

Az európai parlamenti különbizottság jelentésének készítője a keddi ülésen fogja bemutatni az uniós intézményeknek és az érintett tagállamoknak szóló nem végleges ajánlásait. A magyarországi hatóságoknak javasolja, hogy állítsák helyre a független felügyeleti szerveket és hajtsák végre az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott ítéletet, amely megállapítja, hogy a NAIH nem képes ellátni a kémprogramok használatának független felügyeletét - írja a Népszava.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!