Az operatív törzs által közölt számsorok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez – állítják a Népszava egészségügyben dolgozó forrásai.

A lap szerint nemcsak a laikusok, hanem a szakemberek számára is egyre kevésbé követhető a járvány alakulása a hivatalosan közölt napi adatok alapján, ugyanis egyre több a nehezen értelmezhető, kiugró, ellentmondásos adat.

A Népszava megjegyzi, hogy

hétvégén még a kutatókat is megdöbbentette, milyen nagy arányban lettek pozitívak a tesztek.

A hétvégi 40 százalékos arány pedig hétfőre 62,5 százalékra nőtt. Közben viszont csökkent az elvégzett tesztek száma. Az utóbbi időben szokásos mintegy húszezer helyett kevesebb mint kilencezret végeztek csak el - írja a lap.

hirdetés

A 62,5 százalékos találati arány különösen annak tükrében kiugró: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint akkor van kontroll alatt a járvány, ha elég sokat tesztelnek ahhoz, hogy tartósan 5 százalék alatt maradjon a pozitív eredmények.

A lap azt is megjegyzi, hogy

hétfőn a napi gyógyultak száma is nagyot ugrott a statisztikában: eddig ugyanis 2800 alatt maradt ez a szám, hétfőn viszont több mint 8200 gyógyultról számoltak be.

Müller Cecília ehhez mindössze annyit fűzött: "óriási eredmény" az, hogy magasabb a gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké.

A lap szerint a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma is különösen alakul. A Népszava forrása hétfőn úgy fogalmazott: csak az elmúlt 24 órában közel 600 beteget vittek a mentők kórházba. Ez ugyan a lap információi szerint megfelel az elmúlt tíz nap trendjének, viszont a kórházban ápoltak napi száma a statisztika szerint 7300 és 7600 között mozgott. Így mindent összevetve a statisztikában nem látszik az 500-600 beszállított új beteg.

A Népszava szerint

rengeteg az ellentmondás és a magyarázatra szoruló adat.

A lap egészségügyben dolgozó forrásai szerint

az operatív törzs által közölt adatok használhatatlanok a járványügyi döntésekhez.

Tapasztalataik szerint ennek oka egyrészt az lehet, hogy különböző időpontokban és különböző forrásból rögzítik az adatokat. Másrészt a helyzetet az sem könnyíti, hogy a mintavételek napi számáról érkező jelentés után csak napokkal később jön meg az információ ugyanezen tesztek eredményéről, így nehezen összevethető a két adatsor. "Most az is nehezíti az adatgyűjtést, hogy a PCR-tesztek mellett a kórházak és a mentők már gyorstesztet is használnak. Ha ez utóbbiak eredménye pozitív, akkor az illetőt új fertőzöttként kezelik, ám ha negatív, de van tünete, akkor még egy PCR-tesztet is végeznek rajta. Így egyetlen ember is bekerülhet a statisztikába két – akár egy pozitív és egy negatív teszt – eredménnyel" - írja a lap.

De azt is megjegyzik, hogy a halálozási adatok feldolgozásában is egyre nagyobb a csúszás.

Weltner János sebész főorvos, aki maga is gyűjti a napi adatokat, a Népszavának azt mondta: mivel még meredeken felfelé ível a járványgörbe, fontos lenne, hogy még szélesebb körben végezzenek szűréseket, mert a pozitív esetek megtalálásával meg lehet megszakítani a fertőzési láncokat.


hirdetés