Janiczak Dávid hivatalban lévő polgármester mögé széleskörű összefogás szerveződött az Ózdiakért és Ózdért Egyesület égisze alatt. Újbóli jelölését a hónap elején a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatta. Ám neonáci megnyilvánulásai miatt több párt is úgy döntött, hogy nem támogatják a jelölését.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint: "A DK közismerten arra törekszik, hogy valamennyi településen egyetlen ellenzéki kihívója legyen a Fidesznek. Így történt és így történik ez Ózdon is.

A DK az elnöksége döntése alapján mégsem tudja nevét adni a polgármester jelöléséhez széleskörben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt. Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése.

A Demokratikus Koalíció elnöksége úgy döntött, hogy szervezetének tagjai, támogatói nem vehetnek részt Janiczak Dávid polgármester jelölésében, megválasztásának támogatásában".

Janiczak Dávid korábban rasszista és szexista kijelentéseket is tett, és egy hangfelvételen is nyilvánosságra került, melyen egyik női beosztottját szexuális erőszakkal fenyegette meg. Erre való hivatkozással jelentette be most a DK is, hogy nem támogatják őt az őszi önkormányzati választáson.

A Momentum és a Párbeszéd már korábban jelezte, hogy nem állnak Janiczak mellé. A Párbeszéd korábban azt közölte, hogy a polgármester a szegényekkel és cigányokkal szemben kirekesztő módon járt el, például a szociális bérlakások odaítélésénél is.

A két párt már az elején sem vállalta Janiczak támogatását. A Momentum Donáth Anna kezdeményezésére állt el a politikus jelölése mellől, a kijelentései mellett azt is sérelmezték, hogy nem kért bocsánatot. De hangsúlyozták, hogy döntésükkel nem a Jobbikot, hanem Janiczaké Dávidot ítélik el - írta a Mérce.

A lap úgy tudja, hogy a jelenlegi információk szerint az LMP, az MSZP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Jobbik továbbra is kiáll Janiczak mellett és támogatja őt Ózdon.