A miniszterelnök szeptember 18-án ismertetheti a soros EU-elnökség programját Strasbourgban. A Tisza Párt legalább két felszólalási lehetőséget kaphat az utána következő vitán.


Semleges pályán nézhet először farkasszemet egymással Orbán Viktor és Magyar Péter, írja a Szabad Európa. A magyar miniszterelnök ugyanis szeptember 18-án délelőtt ismertetheti a soros EU-tanácsi elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi székhelyén. Az ezt követő plenáris vitára pedig meghívást kapott a Tisza Párt elnöke is.

A magyar miniszterelnök meghívásáról a tervek szerint szeptember 12-én hozza meg a végleges döntést az EP legfőbb vezető testülete, az elnökök értekezlete. A lap úgy tudja, hogy kevés kivételtől eltekintve a parlamenti frakciók többsége támogatja a magyar kormányfő meghívását.

A kialakult szokásoknak megfelelően Orbán szólalna fel először, utána Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, majd az EU-tanács nevében valaki más következne a magyar soros elnökség nevében. Ezt követően emelkednének szólásra a frakcióvezetők és a pártcsoportok által kijelölt szónokok. Utána Orbánt illetné meg a válaszadás joga, mielőtt második körben a mezei képviselők is bekapcsolódhatnak a vitába, amelyet a végén a magyar miniszterelnök válasza zárna.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!