A csütörtökön 513 szavazattal, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett elfogadott EP-állásfoglalásban a képviselők további büntetőintézkedések mellett érvelnek, a többi között az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követelik - közölte az Európai Parlament. Az állásfoglalásban a teljes orosz energiaexport-tilalom mellett arra is kérik a képviselők a tagállamokat, hogy szüntessék meg az együttműködést az orosz vállalatokkal a meglévő és új - magyarországi, finnországi és bulgáriai - nukleáris projektekkel kapcsolatban, és fokozatosan szüntessék meg a Roszatom-szolgáltatások használatát.

Az állásfoglalásban az is szerepel, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállításoknak folytatódnia és fokozódnia kell annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyan megvédhesse magát. A képviselők emellett támogatnak minden további védelmi segítséget, amelyet a tagállamok egyenként vagy az Európai Békekereten belül az ukrán fegyveres erőknek nyújtanak.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője és alelnöke az állásfoglalásról a szavazás előtt azt írta a Facebookon:

A Fidesz európai parlamenti képviselői a mai szavazáson is határozott nemmel szavaznak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, a kőolajra és a nukleáris üzemanyagra. Egy ilyen intézkedés megölné a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasítjuk. Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk. Mindezt úgy tesszük, hogy elutasítjuk a gáz és kőolaj, valamint az atomenergia békés célú felhasználását célzó embargó bevezetésére vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentben és minden uniós intézményben.

Koszticsák Szilárd / MTI Gál Kinga, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án.

Ezzel összhangban a Fidesz képviselői közül maga Gál, valamint Deli Andor, Bocskor Andrea, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina is megszavazta a teljes állásfoglalást. (A szavazási jegyzék itt érhető el.) A magyar kormánypárti képviselők ugyanakkor valóban nem szavazták meg azokat a kiegészítéseket, amelyek határozottabb hangnemben követelték például a gáz- és energiaexport azonnali tilalmát. Három ilyen módosító javaslat volt, ezekről egyben szavaztak. A három módosító indítvány azonban így is átment, vagyis része lett a végső, teljes állásfoglalásnak, amelyre (a fent részletezett indoklással) már igennel szavaztak a Fidesz képviselői.

A három módosító javaslat közül - amelyeket a fideszesek leszavaztak - kettő arról szólt, hogy az állásfoglalás szövegéből kikerüljön a "mihamarabbi" kifejezés a gázimport tilalmával kapcsolatban, és helyette az "azonnali" kifejezés szerepeljen benne. A végső szövegben, amelyet már a fideszesek is megszavaztak, így az azonnali tilalom szerepel.

Felhívtuk Deutsch Tamást, a Fidesz delegációvezetőjét, aki azt mondta, semmit nem tud hozzátenni Gál Kinga Facebook-posztjához.

Az Európai Parlament állásfoglalásai nem kötelezők a tagországok számára, inkább csak politikai szándékot tükröznek.

Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem látja akadályát a paksi bővítés folytatásának. Ugyanaznap landolt Pápán egy nukleáris fűtőanyagot szállító repülőgép.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!