"Honvédeink ebben a koronavírusos veszélyhelyzetben is esküjükhöz híven, példamutatóan szolgálják a hazát, őrzik Magyarország függetlenségét, békéjét, és a magyar emberek biztonságát és szabadságát" -ezekkel a szavakkal kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóján a beszédét Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

"Abban, hogy Magyarország megnyerte a vírussal szembeni védekezés első szakaszát, kiemelkedő és nélkülözhetetlen szerepe volt a honvédségnek is.

A határvédelmi, járőrözési, őrzésvédelmi feladatokon túl a magyar honvédség egyedülálló biológiai mentesítő képességével már több mint 990 idősotthon fertőtlenítését és vírusmentesítését hajtotta végre."

Arról is beszélt, hogy az irányító törzsek 105 helyen felügyelik a lakosság és a gazdaság ellátásában nélkülözhetetlen, létfontosságú vállalatokat, és a kritikus infrastruktúrát, illetve 13 megyében 51 kórház élén szolgálnak kórházparancsnokként.

Az államtitkár a gazdaság újraindításáról is beszélt, ennek középpontjában az állami munkahelyteremtés áll. A közfoglalkoztatottak számát a duplájára emelik.

hirdetés

A munkahelyteremtés részeként a hadsereg megkezdte az intenzívebb toborzást - speciális önkéntes tartalékos katonaként foglalkoztatják a jelentkezőket.

Németh Szilárd elmondta, hogy a Honvédség speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatra azokat a 18 és 50 év közöttieket várják, akik elveszítették a munkájukat a koronavírus-járvány miatt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés