Hiába alkalmaznák őket az intézmények vezetői, a tankerületek ezt megakadályozzák - véli a PDSZ ügyvezetője.


Nem veszik fel az állami iskolák azokat a pedagógusokat, akik tavaly nem írták alá az új szerződésüket a státusztörvény alapján - derül ki az RTL.hu beszámolójából.

Tavaly több mint 4000 - a tanárok 5 százaléka - döntött úgy, hogy nem fogadja el az új jogállást és nem tanít tovább. Azóta azonban többen is úgy vélik, hogy visszamennének tanítani.

Egyikük arról számolt be az RTL Híradónak, hogy „Mindenhol, amikor elmondtam, hogy én a státusztörvényt nem fogadtam el, akkor mindenhol az volt a válasz, hogy akkor nem tudnak felvenni”.

Volt aki Budapesten és Pest megyében nyolc iskolába jelentkezett, de mindenhol elutasították: „Mindenben megegyeztünk, tehát a tantárgy felosztásban is, hogy milyen órákat fogok tanítani, hogy fogom tanítani, hány órám lesz, és másnap csütörtökön felhívtak, hogy nem tudnak felvenni".

Egy másik tanár pedig azt mesélte: „Mondták, hogy reménykednek, akkor felhívják a tankerületet, kiment az igazgató, és öt perc múlva visszajött és mondta, hogy amikor mondta, hogy matek-fizika tanár, akkor kapcsolták egyre feljebb, de végül azt a hírt kapta, hogy nem vehetnek fel".

Egy intézmény vezető pedig azt írta: „jeleztem a tankerületi igazgató asszonynak, hogy szeretnélek alkalmazni”, de azt a választ kapta: a „pedagógus foglalkoztatását továbbra sem támogatom”.

Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője úgy véli, hogy bár több helyen is foglalkoztatnánk a visszatérő pedagógusokat, a tankerület ezt megtiltja.

Hozzátette:

„Ez nagyon súlyos diszkrimináció, az esélyegyenlőségről szóló törvénnyel is totálisan ellentétes, úgyhogy mi azt tudjuk mondani ezeknek a kollégáknak, hogy abban az esetben, ha tudják bizonyítani, hogy ténylegesen ezért nem vették őket vissza, ez egyébként viszonylag nehéz, akkor indítsanak polgári peres eljárásokat”.

A Híradó megkeresésére a Klebelsberg Központ azt válaszolta: a szeptemberig nyilatkozó tanárok, „maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményben dolgozni”... „A döntést a pedagógusok hozták meg, nem a fenntartók".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a törvény nem tiltja a tanárok visszatérést, csak az a szabály, hogy ha valaki 90 napon belül kezd el újra tanítani, akkor annak vissza kell fizetnie a végkielégítését.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!