Kiderült: ha valaki a lakásába jelentette/jelentené be a vállalkozását, nem veheti fel a CSOK-ot. És ha már felvette a CSOK-ot, nem jelentheti be a vállalkozást a lakásba.

A 24.hu azt írja, hogy az egyik olvasójuk

szeretett volna CSOK-ot felvenni a lakásra, de a bankban közölték velük, hogy az épületben akkor 10 évig nem lehet bejelentve semmilyen vállalkozás.

A házaspár mindkét tagja egyéni vállalkozó, a lakásuk a székhelyük, azt akarták bővíteni. A vállalkozásuk székhelyét nem is tudják máshova bejelenteni.

Miután a 24.hu utánajárt, kiderült, hogy a bank nem tévedett, az összes nagyobb bank megerősítette a hírt:

azoknak a kisvállalkozóknak, akiknek nincs külön székhelyük, hanem a saját lakásukba van bejelentve a vállalkozásuk, nem jár a CSOK.

A CSOK-kal kapcsolatos, három évvel ezelőtti kormányrendeletek előírják, hogy a támogatott ingatlanokat nem lehet a lakáscéltól eltérően hasznosítani. A korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása pedig úgy szól, hogy lakáscéltól eltérő felhasználásnak minősül az is, ha az ingatlanba vállalkozás székhelyét jegyzik be.

Amennyiben valaki nem tartja be a szabályt, a támogatás felvevője köteles a CSOK összegét késedelmi kamattal együtt visszafizetni.

A járási hivatalok pedig ellenőrizhetik a jogosultságot - aki felveszi a támogatást, nekik köteles jelenteni a változásokat az ingatlan használati célját illetően.

Magyarországon 1,7 millió vállalkozás van a KSH adatai szerint. Sokan a lakásukba jelentik be a vállalkozást kisvállalkozóként, például azért, mert otthonról dolgoznak, és/vagy a vállalkozás eltartja a vállalkozót, de a haszonból már külön irodabérlésre nincsen pénz. Emiatt sokakat érinthet a rendelkezés.

"Az ügyben a Pénzügyminisztérium, illetve a Magyar Államkincstár az illetékes, ám február végén eljuttatott kérdéseinkre eddig nem reagáltak" - írja a 24.hu.