Azoknál a vállalatoknál, amelyeknél korábban készült a premizálás feltételeit rögzítő munkáltatói szabályzat, most különösen fontossá válik, hogy annak összeállításakor precíz munkát végeztek-e. A prémiumfizetés körülményei rendezhetőek a munkaszerződésben is, ugyanakkor a - jellemzően nagyobb létszámú - foglalkoztatók előszeretettel alkalmaznak munkáltatói szabályzatokat erre vonatkozólag.

"Ha a feltételek csak nagyvonalúan voltak körülírva, akkor foglalkoztató számára most az a nem kívánt fejlemény is előfordulhat, hogy a pandémia okozta gyengébb teljesítmény ellenére prémiumfizetési kötelezettség terheli a céget. A munkáltatói szabályzat egyik legfontosabb sajátossága ugyanis, hogy noha nem kötelező ilyet kiadni, ám ha ezt megteszi a vállalat, akkor az abban foglaltakhoz kötve van"- hangsúlyozta Nyitrai Tibor, az act legal Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje.

Kapcsolódó

Egyre többen igénylik az ingyenes munkaügyi jogsegélyt

Tavaly január óta 100 ezren keresték meg a Jogpontokat.

A helyzet különösen érzékeny lehet, hiszen a magyar bírói gyakorlat alapján a prémium munkabérnek minősül, így a foglalkoztatott akár bírósági úton is kérheti a járandósága kifizetését. A munkáltatóknak tehát olyan korlátokat kell építeni a prémiumszabályzatba, amellyel meggátolhatják, hogy az esetleges társaságot érintő veszteséges időszak során is teljesíteniük kelljen a kifizetéseket.

Jogviták elkerülése érdekében a prémium feltételek között mindenképpen ajánlott az elérhető legmagasabb összeget feltüntetni. Azt is szabályozni kell, hogy a munkavállaló milyen mértékben jogosult prémiumra a feltétel részteljesítése esetén. Továbbá hangsúlyos szempont az is, hogy a cég egyértelműen meghatározza azokat az okokat, amelyek kizárják a kifizetését (így például az elmaradt üzleti profit), vagy csökkentik annak összegét.

Mindez azért különösen fontos, mert a már közölt munkáltatói szabályzatot csupán kivételes esetben lehet felmondani vagy a munkavállaló hátrányára módosítani - emelte ki Nyitrai Tibor.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!