A 27 éves brit elkövetőt kulturális örökség rongálásával vádolják. Ha bűnösnek találják, akkor komoly pénzbírsággal és akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is számolnia kell.


Néhány hete alaposan magára zúdította az internetes népharagot egy fiatal, aki a római Colosseum falába vésett egy szerelmes üzenetet. Az ilyen romantikus gesztusnak talán valahol megvolna a helye, de egy ókori rom nem a legmegfelelőbb erre. Így gondolta ezt Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter is, aki azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A fiatal most megszólalt az ügyről, de aligha hihetjük, hogy magyarázata szimpatikus vagy akár csak elfogadható lesz az őt elítélők körében. Az elkövető egy 27 éves, bolgár származású brit fitneszedző, Ivan Dimitrov volt. A felirat mindössze az „Ivan + Hayle” nevekből állt – ebből Hayle a mennyasszonya.

A férfi becsületére legyen mondva, hogy miután megtudta, hogy ekkora ügy kerekedett szerelmes üzenetéből, levelet írt Roberto Gualtierinek, Róma polgármesterének. Az olasz média nyilvánosságra hozta a levelet, amiben ez áll:

„Ezeken a sorokon keresztül szeretnék bocsánatot kérni az olaszoktól és az egész világtól, amiért kárt tettem egy olyan értékben, ami valójában az egész emberiség öröksége.

Ivan Dimitrov ellen jelenleg kulturális örökség megrongálása miatt folyik eljárás, ha bűnösnek találják, 2500 és 15 000 euró közötti pénzbírsággal, és akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel is számolnia kell.

Ügyvédje szerint Ivan „a külföldiek prototípusa, akik könnyelműek és azt hiszik, hogy Olaszországban bármi megengedett, még olyan cselekmények is, amelyeket saját országukban szigorúan büntetnének”. Tettéről egyébként a polgármester is azt gondolja, hogy csak most fogta fel annak igazi súlyát.

(24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!