Többedszerre sikerült mai magyar helyes írásmóddal posztolni Kölcsey művének bevezető szakaszát a többek között a nyelvműveléssel foglalkozó központnak.

Helyesírási hibát vétett Kölcsey Ferenc Himnuszának első sorában a Magyarságkutató Intézet a Facebookon – szúrta ki a Gulyáságyú Média. A posztot ráadásul csak sokadik nekifutásra sikerült módosítaniuk.

Az eredeti bejegyzésben az szerepelt: „Isten, álld meg a magyart.” Eredetiben ezt Kölcsey „İsten áld meg a’ Magyart” formában írta meg, míg mai helysírással „Isten, áldd meg a magyart” alakban kell írni.

Öndefiníciója szerint a Magyarságkutató Intézet interdiszciplináris kutatásokat végez a magyarság múltjával, történelmével, nyelvével, hagyományaival, kultúrájával és eredetével kapcsolatosan. Feladatai közé tartozik többek között „a magyar nyelvi értékvesztéssel szemben irányelvek kidolgozása a Kormány számára”, „a nyelvművelő tevékenység ösztönzése”, de Nyelvtervezési Kutatóközpontjának célja többek között „az anyanyelvnek a nemzeti identitás képzésében, kultúrában betöltött szerepének méltó helyre emelése és megerősítése”.

A Magyarságkutató Intézet többször módosította a posztot, mire sikerült megállapodniuk a helyes változatnál. A módosítgatások nyomát a Facebook felülete megőrizte.

A portál emlékeztet rá, hogy a Himnusz első sora Magyarország Alaptörvénye preambulumának is részét képezi – ott helyesen leírva.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!