Eliezer Yudkowsky szerint csak elképzeléseink vannak arról, milyen folyamatok zajlanak a mesterséges intelligenciában, ami végül a vesztünket okozhatja.


Az emberiség pusztulását fogja okozni a mesterséges intelligencia, írja a Futurism a terület egyik szakértőjének jóslata alapján. Eliezer Yudkowsky a Bloomberg AI IRL című sorozatának legutóbbi epizódjában festett sötét jövőképet az utóbbi fél évben berobbanó technológiáról.

„Szerintem még nem állunk készen, szerintem nem tudjuk, mit csinálunk, és szerintem mindannyian meg fogunk halni” – mondja a beszélgetésben a már eddig is ellentmondásos megítélésű szakértő, aki legutóbb áprilisban publikált cikket aggályairól a The Timesban.

„A helyzet az, hogy nagyjából fogalmunk sincs, mi történik a GPT-4-ben” – jelentette ki a szaktekintély. Yudkowsky szerint csak elméleteink vannak, de valójában nem tudjuk ellenőrizni, hogy rejlik a mesterséges intelligencia bonyolult számításai mögött.

Mások szerint azonban a Yudkowskyéhoz hasonló vészmadárkodás és pánikkeltés eltereli a figyelmet a technológia hétköznapibb veszélyeiről. Ezek közé sorolják a tömeges plágiumot, az emberi munkaerő kiszorítását és a hatalmas környezeti lábnyomot. Sasha Luccioni mesterséges intelligencia kutató szerint egyes vállalatok az ehhez hasonló jóslatok arra használják, hogy kibújjanak a felelősség alól.

A lap szerint erre a viselkedésre a legjobb példa Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója, aki bár tart attól, hogy az általa épített mesterséges intelligencia az emberiség vesztét okozhatja, mégis dollármilliárdokat fogad el a Microsofttól.

A teljes, angol nyelvű beszélgetést itt lehet megnézni:

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!