Elmebetegsége miatt kényszergyógykezelést kért rá az ügyészség. A gyilkosság után átkutatott autójában egy machetét és egy kardot is találtak, amivel akár további mészárlásokat is rendezhetett volna.


Elmebeteg a rendőrt halálra késelő és két kollégáját megsebesítő újbudai ámokfutó, ezért nem börtönbüntetést, hanem kényszergyógykezelést kért rá az ügyészség – jelentette be sajtótájékoztatóján Fürcht Pál főügyész.

A főügyész részletesen ismertette a tragikus éjszakán történteket is. Eszerint a kényszerképzetekkel élő férfi hangokat hallott a szomszédjában élő 84 éves asszony lakásából, ezért azt hitte, hogy veszélyben van. Betonbontó kalapáccsal betörte az szomszéd ajtaját, ekkor azonban rájött, hogy nincs semmilyen veszély, ezért megpróbálta nyugtatni a nőt, illetve értesítette a rendőrséget.

Terdik Tamás rendőrkapitány visszaemlékezése szerint a férfi kezdetben még együttműködő volt a kiérkező rendőrökkel, kérésre átadta a kabátjában lévő kést is, éppen a később halálra szúrt Baumann Péternek. Nem állt ellen akkor sem, amikor közölték vele, hogy a kapitányságon kihallgatják, azonban zavartsága miatt a rendőrök úgy látták biztonságosnak, ha megbilincselve viszik be.

„A történtek után én is hallottam olyan véleményeket, rosszul képzett rendőröket küldtek intézkedni, de ez nem igaz. Kezdettől fogva egyenlőtlen volt a küzdelem: a tettes ki akarta oltani a vele szemben intézkedők életét, a rendőrök csak megfékezni akarták és ügyelniük kellett arra, hogy közben meg ne sérüljön. A rendőrök nem használhatták a fegyverüket, a helyszínen otthonosan mozgó, erős testalkatú támadóval szemben a rájuk borult sötétség miatt. A támadó fizikai erejét az az az irreális téveszméje is erősítette, hogy az életéért küzd. Az egyik rendőr kikapta a kezéből a kést és eltörte, így azok a vélekedések sem igazak, hogy a rendőrök gyenge fizikumúak lettek volna. Elektromos sokkolót is próbáltak ellene használni, de a férfi téli ruházata miatt nem találtak szabad bőrfelületet rajta a dulakodás perceiben” – magyarázta a történteket a főügyész.

A dühöngő férfi ezután kimenekült az utcára, a szolgálatirányító parancsnok és az egyik sérült rendőr eredt a nyomába.

– idézte Fürcht Pál a parancsnok vallomását.

A rendőrök végül lábon lőtték a menekülő férfit, majd elfogták. Autójában egy machetét és egy kardot is találtak, amivel az elmezavart férfi akár további mészárlásokat rendezhetett volna.

Terdik Tamás elmondta, hogy a történtek kapcsán vizsgálják olyan szúrásálló speciális védőmellények beszerzését, amivel a hasonló tragédiák megelőzhetők lehetnek.

(via Blikk)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!