A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett nyári szezonértékelő sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szállodások szívesen látnának még az atlétikai világbajnoksághoz hasonló sporteseményeket a fővárosban.


Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke, Dr. Kincses Áron, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke és Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke nyári szezonértékelő sajtótájékoztatón ismertette a szezon eredményeit.

Guller Zoltán értékelését azzal kezdte, hogy nagyszerű szezont zárt a hazai turizmus: 17,1 millió nyári vendégéjszakával sikerült elérni a 2022 nyarán mért számokat, a 2019-es rekordév eredményét pedig majdnem 3 %-kal sikerült is felülmúlni. 6,2 millió vendég érkezett a magyar szálláshelyekre, ez 1 %-kal haladja meg a tavalyi szezon eredményét, a 2019-es évi adatot pedig 6,3 %-kal múlja felül.

A 3,6 millió belföldi vendég 9,9 millió vendégéjszakát töltött a szálláshelyeken, ez 2022-es főszezonhoz képest a vendégek számában 11 %-os, míg a vendégéjszakák számában több mint 6 %-os növekedés. A szálláshelyek bevételei 312 milliárd forintot tettek ki, míg a vendéglátás árbevétele 540 milliárd forint volt a nyáron.

- jelentette ki az MTÜ vezetője.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy a magyar turizmust ennek ellenére érzékenyen érintette az orosz-ukrán háború, főleg Hévizen hiányoztak az orosz turisták. Azt viszont örömteli hírnek nevezte, hogy a járvány miatt kialakult belföldi túlsúly után kezd helyreállni az egyensúly, a külföldiek is szépen lassan visszatértek az országba, a három fontos küldőpiacról (Csehország, Lengyelország, Románia) jelentősen nőtt a turisták száma. Összességében 2,6 millió külföldi turista 7,2 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon, ez utóbbi több mint 12 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

A fővárosban a vendégek száma másfél millióra nőtt a tavalyi 1,3 millióról, a szálláshelyek bevételei pedig elérték a 110 milliárd forintot. Augusztusban 78 százalékos volt a szállodák átlagos kihasználtsága, ami elsősorban a kiemelt eseményeknek (atlétikai világbajnokság, augusztus 20-i hétvége) volt köszönhető.

Az időjárás kapcsán arról beszélt, hogy csapadékosabb volt a nyár az ilyenkor megszokottnál, ez pedig azért volt kedvezőtlen, mert alapvetőn azt látják, hogy egy fok csökkenés nagyjából egy százalékos csökkenést okoz a vendégek és vendégéjszakák számában.

Január–szeptemberben a vendégéjszaka-forgalom országos szinten 32,5 millió volt, ami 1,2 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai pedig az év hátralévő részére is biztatóak: az előfoglalások alapján a szeptemberi 3,4 millió vendégéjszakát követően októberre 3, novemberre pedig 2,4 millió vendégéjszakát vár az MTÜ. Ez szeptemberben 6 %-os növekedést jelentett, októberben pedig közel másfél, november-decemberre 3 százalékos növekedést vetít előre.

"Az erős nyár után így minden esély megvan arra, hogy idén jobb eredményt ér majd el a magyar turizmus, mint tavaly"- mondta Guller Zoltán.

Kincses Áron az augusztusi számokat ismertette: eszerint a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 millió volt, ami 0,8 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

"Óriási nyereség volt az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság" - emelte ki a fő okot a budapesti turisztikai forgalom fellendítése mögött a KSH elnöke, aki topologikus térképen is rámutatott arra, hogy a hazánkba érkező külföldiek jelentős része a fővárosba érkezett. A statisztikai hivatal adatai szerint az Ausztráliából és Óceániából érkező külföldi vendégéjszakák száma több mint 120 százalékkal, az Afrikából és Ázsiából érkezőké pedig 60, illetve 50 százalékkal emelkedett a fővárosban 2022 azonos időszakához képest.

Flesch Tamás azzal kezdte beszámolóját, hogy a nyáron csak pillanatfelvételeket lehetett látni, ráadásul nehezen is indult be a szezon a Balatonnál is, ez pedig érthetően nagyobb médiaérdeklődést eredményezett.

Itt félig viccesen meg is jegyezte, hogy ők kifejezetten lobbiznának azért, hogy minél több világbajnokság érkezzen Magyarországra az atlétikai vb sikerét látva.

2019 nyarához képest a szállodák is 5 százalékkal több vendéget fogadtak a Balatonnál, ráadásul nemcsak a külföldiek, de a hazai turisták közül is többen választották a magyar tengert, mint a koronavírus-járvány előtt. A Szállodaszövetség elnöke szerint 2023-ban a régi időket idéző számokat láttak.

Flesch Tamás arra is kitért, hogy egyáltalán nem magasak a budapesti árak, nemzetközi összehasonlításban nagyon is kedvező a hazai árszínvonal, ezért áremelésre is lesz lehetőség a közeljövőben.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!