Van olyan cégvezető, aki idegösszeomlást kapott, mások kénytelenek voltak elbocsátani az alkalmazottaikat.


Több magyar kisvállalkozás került lehetetlen anyagi helyzetbe, miután a Mészáros Lőrinc tulajdonban lévő R-Kord Kft., mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki egy uniós projektben elvégzett munkájukat - írja a Szabad Európa. A cég arra hivatkozik, hogy neki sem fizet az állam.

Az R-Kord Kft. és az i-Cell Mobilsoft Zrt. közösen nyerte el a pályázatot összesen 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerének korszerűsítésére. A beruházás 58,85 milliárd forintos költségének egy részét az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) forrásaiból valósítják meg, a szerződést 2018. július 2-án írták alá.

Alépítmény-Hálózat Kft. jogásza február 16-án azonban levelet írt a neki dolgozó cégeknek, amelyben azt írja, hogy az IKOP felfüggesztésre került.

„A fentiek miatt stratégiai okokból kérjük, hogy a szakaszotokon a munkavégzést azonnali hatállyal szüntessétek be mindaddig, amíg a projekt finanszírozása megoldódik” - írták.

A Szabad Európa szerint a munkák és a kifizetések felfüggesztésével több, a kivitelezésen dolgozó kisvállalkozás került lehetetlen helyzetbe. Olyan cég is van, amelynek vezetőjét idegösszeomlás miatt kórházban ápolták. Van, aki hitelt vett fel, hogy fizetni tudja az alkalmazottait, más már elbocsátásokra kényszerült, és olyan cég is van, amelyik lízingelt gépparkját veszítheti el, ha nagyon gyorsan nem jut a pénzéhez.

A lap információi szerint

A cikkben azt is megjegyzik, hogy a kormány tavaly szeptemberben kifizetési stopot hirdetett az állami kötelezettségvállalások nagy részére, de ezt elvileg október végén feloldották.

Emiatt szerintük egyelőre érthetetlen, miért függesztették fel egy futó uniós program finanszírozását.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!