A főpolgármester szerint a kormány elkötelezte magát egy fővárosellenes politika mellett. A túlélőcsomag nélkül már az idei évet sem tudnák kihúzni.


Karácsony Gergely szerint az elmúlt évek megszorításai olyan súlyosan érintették a főváros pénzügyi helyzetét, hogy beavatkozás nélkül már az idei évet sem tudják kihúzni, ezért létrehoztak egy túlélőcsomagot, ami segít a túlélésben - számolt be a főpolgármester sajtótájékoztatójáról a 24.hu.

A javaslatcsomagot a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésén fogják tárgyalni, amely a következő lépéseket tartalmazza:

  • Likviditási menedzsmentet állítanak fel a fővárosi cégeknél, és 15 milliárd forintot csoportosítanak át kiadásokban.
  • A közösségi közlekedés működési képességének megőrzéséért 24 milliárd forintnyi évközi hitelt vesznek fel, amelyet szeptemberben törlesztenek majd vissza.
  • A fejlesztésekhez kapcsolódó hiteleket újraütemezik.
  • A fővárosi önkormányzat pedig felfüggeszti a kormány további finanszírozását. Bevasalják a kintlévőségeiket, amelyeket már korábban meg kellett volna kapniuk, mondta Karácsony. Ilyen lenne a rezsitámogatás és a Lánchíd felújításához megígért kormányzati támogatás.
  • 16,6 milliárd forintos fejlesztési hitelt szeretnének felvenni, de ehhez kormányzati engedély is kell, ezt kérni fogják.
  • 11 milliárd forint támogatást kérnek a kormánytól a Solaris trolik megvásárlására.
  • Növelik az eddigi energiamegtakarításokat.
  • A nagy adózókat megkérik, hogy hozzák előre az iparűzési adó megfizetését.

    Karácsonyék abból indultak ki a terv kidolgozása során, hogy a közszolgáltatásoknak továbbra is ugyanúgy kell működniük, mint eddig, példaként a villamosok menetrendjének változatlanságát említette.

    Az egyik legfontosabb kormányzati megszorításként azt nevezte meg, hogy Tarlós István utolsó évében Budapest ötmilliárd forint szolidaritási adót fizetett az államnak, míg most már több mint ötvenmilliárd forintot kell kifizetnie. Ez azt jelenti, hogy Tarlós idején még plusz húszmilliárd forintot kapott a főváros az államtól üzemeltetésre, de 2023-ban már Budapest küld több mint húszmilliárd forintot a magyar államnak. A főpolgármester szerint ez a bánásmód nem méltó Budapesthez.

    - mondta Karácsony egy esetleges Budapest elleni végrehajtási eljárás megindításáról.


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!