Van, akinek a multivitamin hasznos lehet. A szakértők szerint azonban érdemes átgondolni a tápanyagigényünket mielőtt ráállunk a napi multivitamin szedésre.


A túl sok vitamin émelygést, hányást, kiszáradást, zavarodottságot és szervkárosodást okozhat, például a májban vagy a vesében. Emellett a bizonyás ásványi anyagokat (kálciumot, magnéziumot, cinket) tartalmazó vitaminok hatással lehetnek egyes gyógyszerek felszívódására, ilyenek az antibiotikumok vagy a pajzsmirigy-gyógyszerek.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a multivitamin szedése előnyös lehet. Érdemes felelős döntést hozni azzal kapcsolatban, hogy részéve válnak-e a napi rutinunknak.

Kinek jó szedni a multivitamint?

Az Egyesült Államokban a felnőttek egyharmada szed multivitaminokat, de csak egy részük teszi ezt orvosi javallatra.

Az, hogy szedjük-e őket vagy sem, olyan tényezőkön múlik, mint az életkor, a nem, az egészségi állapot és az étkezési szokások – véli Johna Burdeos dietetikus. Fontos orvossal konzultálni, mielőtt rendszeresen elkezdünk szedni valamilyen étrendkiegészítőt annak eldöntésére, hogy ez szükséges, illetve biztonságos-e.

Azon nők számára, akik terhesek, vagy tervezik a gyerekvállalást, javasolt az étrendkiegészítő: a hivatalos ajánlás szerint napi rendszerességgel érdemes 400 mcg folsavat juttatni a szervezetükbe, hogy megelőzzék a magzatnál a velőcső-záródási rendellenességeket, például a nyitott gerincet.

A multivitamint azért javasolják terhes nőknek, mert náluk az egészséges és kiegyensúlyozott étkezéssel is nehéz lehet biztosítani a szükséges tápanyagigényt. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a terhesség idején émelygés, vagy egyes ételektől való irtózás alakul ki.

A másik csoport az idősebb korosztály: nekik érdemes B₁₂-vitamint és D-vitamint szedni pótlólagosan, hiszen a kor előrehaladtával gyakran csökken az étvágy, emellett az idősebb test kevésbé hatékonyan szívja fel a tápanyagokat.

Emellett azoknál, akik tápanyaghiánnyal vagy felszívódási rendellenességekkel (például cisztás fibrózissal, lisztérzékenységgel, vagy más emésztési problémával) élnek, illetve a szigorúan korlátozott étrendet követőknek (például a vegánoknak) ugyancsak hasznos lehet a multivitamin szedése.

Kinek nem javasolt a multivitamin?

Bizonyos gyógyszerek, például vérhígítók, antibiotikumok vagy vízhajtók szedése mellett nem multivitamint, hanem inkább célzott étrendkiegészítőt érdemes szedni – véli Susan Schachter dietetikus.

Ennek oka, hogy a multivitaminokban olyan összetevők lehetnek, amelyek kapcsolatba lépnek a gyógyszerrel, csökkentik hatékonyságát, sőt komoly mellékhatásokat is előidézhetnek. A K-vitamint tartalmazó multivitaminok például befolyásolhatják a vérhígító gyógyszerek hatékonyságát, és növelhetik a vérrögök kialakulásának esélyét.

Emellett a multivitaminok gyakran a napi ajánlott mennyiségnél több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A vese- vagy májproblémákkal küzdők nem biztos, hogy ki tudják takarítani ezt a pluszt a szervezetükből, így felhalmozódhatnak. Például az A-vitamin túladagolása émelygést, szédülést, fejfájást, sőt májkárosodást is okozhat.

A tápanyagokra úgy érdemes gondolni, mint egy csapatra. Ahhoz, hogy a csapat jól teljesítsen, mindenkinek a saját szerepét kell vinnie. Ha egy játékos előtérbe kerül, az felboríthatja az egyensúlyt.

(Forrás: Nat Geo)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!