Mészáros Miklós, Balatonboglár fideszes polgármestere az önkormányzat nevében 10 ezer forintos vásárlási utalványt szeretett volna adni a nyugdíjasoknak az önkormányzati választás előtt, de a képviselő-testület szeptember közepén leszavazta az előterjesztést - vette észre a 24.hu. Az eredeti javaslat arról szólt, hogy a városban élő 1500 nyugdíjas kapjon tízezer forintnyi utalványt az Idősek világnapja (október 1.) alkalmából, a testület azonban sem ezt a verziót nem támogatta, sem a pénzügyi bizottság módosító javaslatát, amely azoknak adott volna egyszeri tízezer forintos utalványt, akiknek a nyugdíja kevesebb 200 ezer forintnál. (Az nem derül ki a jegyzőkönyvből, hogy ők hányan vannak.)


A jegyzőkönyv szerint Csere Andrea alpolgármester sem támogatta a polgármester ötletét, szerinte az összeget inkább a kislaki busz üzemeltetésére vagy az általános iskola felújítására kellene fordítani.

Egyre gyakoribb, hogy nem csak LED izzókat, krumplit vagy almás lepényt osztogatnak a választás előtt, hanem pénzzel próbálnak kedveskedni a választóknak az önkormányzatok. Terézvárosban is az Idősek világnapja alkalmából kezdtek el kézbesíteni 10 ezer forintot a 62. életévüket betöltött kerületi lakosoknak, Ferencvárosban pedig hatezer forintot kapnak a nyugdíjasok. És a kormány is meglepte a nyugdíjasokat egy kilencezer forintos rezsiutalvánnyal.

Nem mindenkinek tetszik ez a módszer, Siófok független polgármestere, Lengyel Róbert nemrég a 24.hu-nak ezt nyilatkozta a hasonló kampányfogásokkal kapcsolatban:

A fideszesek azt is ígérték, hogy a nyugdíjasok minden évben kapnak 10 ezer forintot. Ez a választópolgároknak is megalázó. Én inkább egy nyugdíjas klubot szeretnék, ahol zenét hallgatnak, beszélgetnek, olvasnak az idősek. Nem akarom 10 ezer forinttal kiszúrni a szemüket. A Fidesz arra megy rá, hogy beárazza az embereket. Azt mondják, hogy a cigány ember ára pár kiló krumpli, a nyugdíjasé 10 ezer forint. De hát ez agyrém. Ki van segítve egy idős ember azzal az évi 10 ezer forinttal?

Kiemelt kép: Varga György / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!