Két testőrt szúrtak ki mellette, akik a vízben és a parton sem távolodtak el a köztársasági elnöktől. Sőt, vélhetően egy külön csónak is követte a vízben Novák Katalint.


Nem csak a köztársasági elnök és a férje teljesítették vasárnap a Balaton-átúszás 5,2 kilométeres távját, Novák Katalin két testőre is ott tempózott a közelükben - szúrta ki a Blikk.

A különböző távokon több mint tízezer amatőr és profi sportoló vágott neki a tó átúszásának idén, köztük Novák Katalin is. Ezt már előre be is jelentette, így a testőreinek is lehetett ideje felkészülni.

- ahogy a Blikk fotósa fogalmazott, a két személyt szinte le sem lehetett hagyni a fotókról. Szerinte a vízben emellett egy külön csónak is követte Novákot.

„Törvény rendelkezik arról, hogy a köztársasági elnöknek a hivatalos és magán programjaira kiterjedően is személyi védelem jár. Ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak is, hiszen egy ország államfője jellemzően védett személy. A köztársasági elnök személyvédelmét a Terrorelhárítási Központ (TEK) látja el. A köztársasági elnököt a személyvédelem életének, testi épségének megóvása érdekében a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti, mely kiterjed külföldi utazásainak biztosítására is” – válaszolta a Blikk kérdésére a TEK.

Azt is megerősítették, hogy két testőr valóban közelről követte a köztársasági elnököt a Balaton-átúszás során is.

Iványi Gábor, a Security-Expert Kft. ügyvezető tulajdonosa a lapnak azt mondta, hogy a védett állami vezetők esetében különleges képességű testőrökre is szükség lehet.

- fejtette ki a szakértő.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!