A magyar női röplabda-válogatott 3-0-ra kikapott vasárnap a világbajnok, címvédő és társházigazda Szerbiától az Európa-bajnokság belgrádi nyolcaddöntőjében, így kiesett. A szerbek a nyolc között szerdán a - horvátok ellen nyertes - franciákkal találkoznak a szombatig tartó, 24 csapatos, bolgár, horvát, román, szerb közös rendezésű kontinensviadalon.

A magyar válogatott a csoportjából egy győzelemmel és négy vereséggel, öt ponttal jutott tovább: Szlovákia 3-1-es legyőzése után a svájciaktól 3-2-re, az olaszoktól 3-0-ra, a horvátoktól 3-1-re kapott ki, majd a fehéroroszok ellen ismét öt játszmában maradt alul.

Jakub Gluszak szövetségi kapitány a mérkőzés előtti utolsó edzésen annyit kért játékosaitól, élvezzék a világsztárok elleni összecsapást, mert nem biztos, hogy lesz még lehetőségük ilyen ellenféllel szemben, ekkora közönség előtt pályára lépni. A magyarok legutóbb a 2015-ös kontinenstornán tudtak továbbjutni a csoportjukból, két, illetve négy éve ez nem sikerült.

A házigazda, az előző két Európa-bajnokság, valamint a 2018-as világbajnokságon is aranyérmes szerbek veretlenül jutottak tovább csoportjukból, igaz, az oroszok ellen csak 3-2-re nyertek. Szövetségi kapitányuk, Zoran Terzic 2002 óta irányítja a válogatottat, amely az elmúlt közel húsz évben egy-egy olimpiai ezüst- és bronzérmet is szerezett, az Eb-ken pedig további egy aranyat (2011), valamint egy-egy ezüstöt (2007) és bronzot (2015) gyűjtött. Legnagyobb sztárjaik szinte kivétel nélkül a világ három legerősebbnek számító bajnokságában, a török, az olasz és az orosz élvonalban röplabdáznak, de még közülük is kiemelkedik Maja Ognjenovic és Tijana Boskovic.

Előbbi feladóként és csapatkapitányként 37 évesen is nagyszerűen játszik, a válogatott mellett klubcsapatainak is vezére: Bajnokok Ligája-ezüst és bronzérmes, orosz, lengyel és török bajnok, CEV Kupa-győztes, az Eb-ken négyszer választották meg a legjobb feladónak.

Az MTI tudósítása szerint Boskovic 24 éves kora ellenére talán még nála is nagyobb sztár: a 193 centis, boszniai születésű feladóátló 2015 óta a török Eczacibasi légiósa és a világ egyik legjobban kereső röplabdázója. Az elmúlt két Eb-n, valamint a világbajnokságon is őt választották a legértékesebb játékosnak.

A találkozó alaphangját Boskovic adta meg egy remek ütéssel, a magyarok hátránya pedig az első perctől fogva folyamatosan nőtt. A szerbek támadásban és blokkteljesítményben is a Gluszak-csapat fölé nőttek, ráadásul a nyitásaik is életveszélyesek voltak. A magyarok kapitánya cserékkel próbálkozott, és bár 19-6-is vezetésnél benne volt, hogy a szerbek simán kerülnek előnybe, a nemzeti csapat Németh Anett és Kiss Gréta vezérletével tudott kozmetikázni az eredményen.

A második szett elején többször is vezetett a magyar válogatott, amely egyáltalán nem vallott szégyent és sokáig méltó ellenfele tudott lenni világklasszis riválisának. A hazaiak 11-10-es vezetésük után ritmust váltottak és 17-11-re elhúztak, de a magyar válogatott bátor, harcias, olykor pedig okos játékkal ezúttal sem adta könnyen magát: Bagyinka, Németh és Kiss is remekül röplabdázott, többször meglepte a szerbeket, akiknél Terzic egy vitatott ítélet után a palackját rugdosva hosszú percekig vitatkozott a játékvezetőkkel - a több mint hatezer fős közönség hangos pfujolása közepette. A pályán ebben a játszmában is érvényesült a papírforma, a hazaiak 61 perc elteltével megduplázták előnyüket.

A harmadik felvonásban is remekül küzdött a vendégegyüttes, amelynek tagjai igyekeztek minél inkább meghosszabbítani a mérkőzés jelentette élményt. A technika többször megtréfálta a zsűriasztalnál ülőket - a hivatalos eredményjelző többször is elromlott -, így volt, hogy hosszú percekig állt a játék, a játékosok ilyenkor jobb híján egy helyben ugrálva próbálták az izmaikat melegen tartani. A hajrá hétpontos szerb előnyről kezdődött, és bár a magyarok az utolsó labdamenetig küzdöttek, a vereséget nem tudták elkerülni.

A 91 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Boskovic volt 19 ponttal, a magyaroktól Németh 14 pontig jutott.

Nxolcaddöntő

Szerbia-Magyarország 3-0 (20, 19, 17)

Magyarország: Pallag 2, Gyimes 2, Németh A. 14, Szakmáry 10, Pekárik 3, Király-Tálas, csere: Tóth F., Juhár (liberók), Kiss G. 9, Bagyinka 2, Török, Vezsenyi, szövetségi kapitány: Jakub Gluszak

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!