Nagy István, a magyar kormányfő egyik legközelebbi munkatársa üzent a Facebookon Borisz Filatovnak. Az államtitkár szerint Magyarország „igyekszik jó szomszédként viselkedni”.


Kérem, mutasson példát - többek között ezt üzente a Facebookon Nagy János, Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa a dnyiprói polgármesternek, aki korábban „ribancarcú baromnak”, illetve „erkölcsi nullának” nevezte a magyar miniszterelnököt. A bejegyzést a 444 szúrta ki.

Ahogy mi is beszámoltunk róla: óriási vihart kavartak Orbán Viktor kijelentései Ukrajnáról, amiket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján résztvevő külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen mondott.

Az ukránok eléggé berágtak ezen és később bekérették a kijevi magyar nagykövetet is. Az igazi ütős „válaszcsapást” azonban talán az ostrom alatt lévő Dnyipro városának polgármestere mérte a magyar a kormányfőre: Borisz Filatov többek között „ribancarcú baromnak”, illetve „erkölcsi nullának” nevezte Orbán Viktort, és szerinte „alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak”.

Hétfő este megérkezett a kormányzati válasz is. Nagy János, a Miniszterelnöki Iroda államtitkára, Orbán Viktor egyik legközelebbi munkatársa ugyanis egy Facebook-videóban üzent Filatovnak.

Nagy azzal kezdi, hogy a „tisztelete kijár mindenkinek”, majd megemlíti, hogy a polgármesterre 150 8782-en szavaztak, míg Orbán Viktort több mint hárommillióan választották meg.

Nagy azt mondta, hogy Orbán nem Ukrajnára gondolt, amikor azt mondta, hogy senkiföldje, hanem szerinte Orbán arról a frontszakaszról beszélt, „ahol brutális és kegyetlen harcok dúlnak”.

- fogalmazott az államtitkár. Nagy problémásnak nevezte, hogy a polgármester „egy politikai vezető gyűlöletéből soviniszta következtetéseket von le”, és ferdítésnek tartja, hogy „Magyarország a zsarnok kedvében járt volna”.

Az államtitkár szerint szó sincs arról, hogy Orbán megbocsátott volna a szovjeteknek és utódaiknak. Ezután emlékeztette Filatovot, hogy „a Vörös Hadsereg legerősebb egységeit éppen az ukrán katonák alkották, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében is Budapesten”, és szóvá tette, hogy Ukrajnában „a nácikkal együttműködő személyeknek” állítanak szobrot.

- zárta a videóját Nagy, aki ezután elmondta, hogy mennyi menekültet fogadott be az ország, illetve hogy folyamatosan küldünk segélyszállítmányokat Ukrajnába és Kárpátaljára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!