A Fővárosi Ítélőtábla négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt.

A Hírösvény szerint

Mengyi nem várta meg az ítélet indoklását, sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

A végső ítélet egy évvel súlyosabb, mint amit korábban, az első fokú Fővárosi Törvényszék ítélt meg. 2019. február 21-én a bíróság hatodrendű vádlottként első fokon bűnösnek találta bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt, ezért 3 év börtönre, illetve 4 milliós pénzbírságra ítélte. Mengyi fellebbezett az ítélet ellen.

"Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás lényege szerint E. Zs., B. T. és F. M. szociális szövetkezeteiket érintően 2014-ben közösen nyújtottak be európai uniós pályázati kérelmeket, melyeket a pályáztató elutasított. 2015-ben Dr. M. R. segített volna nekik bennfentesként a pályázatok elbírálásánál, ha a megnyert pénz bizonyos százalékát visszaadják neki.

A megállapodás értelmében Dr. M. R. nem csak a pályázatok pozitív elbírálásánál segített volna, hanem már azt megelőzően, olyan pályázatok kiírásánál járt volna közben bennfentesként, melyeket kifejezetten az őt megkereső szövetkezetek érdekében írt volna ki a pályáztató. A vádlottak azért nyújtották be a pályázatokat, hogy az elnyerhető összegek jelentős részét valós teljesítés nélkül saját céljaikra fordíthassák.

Megegyezésük szerint részben fiktív, részben pedig a maguk részére visszajuttatni kívánt összeggel megemelt, túlárazott szerződéseket kötöttek volna az általuk kiválasztott vállalkozókkal a pályázati célok látszólagos vagy csak részleges megvalósítására. Ily módon az összesen megszerezhető közel 500 millió forintból legkevesebb 75 millió forint költségvetési támogatást kíséreltek meg jogtalanul megszerezni, melyből az elkövetésben résztvevő mindhárom elkövetői csoport egyenként 25 millió forintban részesült volna.

Dr. M. R. „alkotmányos költség” címén, bizalmuk jeléül 10 millió forintot követelt K. P. és B. T. vádlottaktól, melyből 5 millió forintot meg is kapott" - írta a Fővárosi Ítélőtábla a mostani indoklásban.