Négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán Mengyi Roland volt kormánypárti képviselőt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt, írja a Hírösvény, Kecskemét új közéleti hetilapja.

Ez az ítélet egy évvel több, mint amit Mengyi első fokon kapott, illetve az ítélőtábla súlyosbított társai elsőfokú ítéletén is.

Mengyi nem várta meg az ítélet indoklását, hanem a tudósítás szerint sértődötten távozott a tárgyalóteremből.

A cikk felidézi, hogy még 2016-ban derült fény arra az országos pályázati csaláskísérletre, aminek agytrösztje a Borsod megyei képviselő volt. Mengyi ez év októberében kérte mentelmi jogának felfüggesztését Polt Pétertől, majd nem sokkal később vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének, bűnszövetségben és bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérletének bűntettével gyanúsították meg.

A megalapozott gyanú lényege szerint Mengyi barátja 2015-ben a volt fideszes politikus révén szerzett tudomást arról, hogy hamarosan közel 800 milliós forint értékű EU-s támogatás elnyerésére szóló pályázatot írnak majd ki. Mengyi azért, hogy a pályázati összeget ezek a szövetkezetek nyerhessék, ötmillió forintot kért a döntéshozóknak, valamint további ötmilliót, ha nyer a pályázatuk.

Ehhez képest a vádlottaknak nem volt célja az 500 milliós pályázati cél megvalósítása, hanem meghatározott vállalkozókkal kötöttek volna valótlan tartalmú, fiktív túlárazott szerződéseket a feladatok látszólagos elvégzésére, majd a pénz jelentős részét visszaosztották volna az elkövetői körnek.

Bíróságon a fideszes Mengyi Roland - "Nem követtem el semmit"

Szerinte ártatlanul. Voldemort képviselő és társai a vád szerint pályázati pénzeket vágtak volna zsebre. Megkezdődött a per.

Mengyi az egyeztetések alatt többször módosította, mekkora rész jutott volna a támogatásból az elkövetőkhöz, a végleges megállapodás szerint csak 10 százalék maradhatott volna a szövetkezeteknél.

Az első fokú ítélet iddén februárban Mengyi Rolandot három évre ítélte, az indoklásban a bíróság elmondta, hogy beismerő és egyben terhelő vallomások, valamint az egyéb bizonyítékok, köztük a lehallgatási anyagok alapján állapította meg a vádlottak bűnösségét.

A Főváros Ítélőtábla szeptember 25-én a legtöbb vádlott ítéletén súlyosbított, Mengyi esetében alaposnak tartotta a súlyosítást célzó ügyészi fellebbezést, így a volt fideszes képviselő 4 évet kapott.

Az ítélet jogerős.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!