Julija Navalnaja a mai napig nem kaphatta meg férje személyes tárgyait. Nem férhet hozzá a boncolási jegyzőkönyvhöz sem.


Fél évvel Alekszej Navalnij halála után az orosz ellenzéki politikus felesége, Julija Navalnaja megkapta az orosz nyomozó bizottság jelentését, amelyben az áll, hogy férje halála nem volt büntetőjogi természetű, ezért nem indítanak nyomozást az ügyben. A háromoldalas dokumentum szerint

Julija Navalnaja szerint azonban férjét meggyilkolták, és az orosz hatóságok most megpróbálják eltüntetni a nyomokat. Az emigrációban élő özvegy „szánalmasnak” és „gúnyosnak” nevezte a hivatalos magyarázatot, és elmondta, hogy a boncolási eredményekhez és a videófelvételekhez való hozzáférés iránti kérelmeit többször is elutasították. Szerinte Navalnijt, miután rosszul lett, visszazárták a cellájába, hogy egyedül haljon meg, és a nyomozók továbbra sem adják vissza férje személyes tárgyait a családnak, amit Navalnaja szerint csak egyetlen módon lehet magyarázni:

Navalnij február 16-án, 47 éves korában hunyt el egy sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves börtönbüntetését töltötte. Az orosz állam és Vlagyimir Putyin elnök mindvégig tagadta, hogy közük lenne Navalnij halálához. Az orosz ellenzéki politikust március 1-jén temették el Moszkvában, de felesége nem vett részt a szertartáson. Az orosz bíróság nemrégiben jogerősnek nyilvánította a Julija Navalnaja ellen kiadott letartóztatási parancsot, azzal az indoklással, hogy a nő szélsőséges szervezet tagja volt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!