Tizenhárom éve nem szól másról a politika és a közélet, mint a hazugságokról, és az utálkozásról – mondta Zelenák Dzseni. Felszólalt Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom aktivistája is.

Beethoven Egmont-nyitányának hangjaira áramlott be a tüntető sokaság a Kossuth térre, ahol némi várakozás után legelőször egy perc néma csenddel emlékeztek Imre Varanyi Szilviára, az Eötvös Gimnázium tanárára, a Tanítanék mozgalom alapítójára, aki a hét végén halt meg tragikus hirtelenséggel.

Törley Katalin tanár, a Tanítanék aktivistája arról beszélt, hogy bár

Azonban az Európai Parlament díjazta a közoktatásért folytatott küzdelmüket, s a napokban az Európai Civil Fórum különdíjjal ismerte el a magyarországi tanárok, diákok és szülők összehangolt küzdelmét.

Törley Katalin a díjat Imre Varanyi Szilvia emlékének ajánlotta, s azt mondta, erőt ad neki Szilvi emléke, ereje, munkája ahhoz, hogy tovább vigyük az ügyünket, s megmaradhassunk ennek a sokszínű, gazdag, összekapaszkodó közösségnek.

S bár a demokrácia napja alkalmából gyűltek össze, azonban most egy

A hatalom tétlenül nézi, sőt, bátorítja az intézményes rasszizmust, a roma gyerekek tízezreinek megbélyegzését és kirekesztését, a sérülékeny csoportokat az élet minden területén megvetéssel, hideg kegyetlenséggel kezeli.

Törley Katalin ezzel szemben azzal hisz, hogy tanulni és tanítani menő, demokráciát csinálni menő.

Zelenák Dzseni az Egységes Diákfront szóvivője legfőbb üzenete, hogy a csend nem rend, „Hagyd, hogy a bordáidat belülről szétrepesztő fájdalom kitörjön belőled!”.

Perlaky Borsos Noel, az egységes Diákfront szővivője költői kérdést tett fel:

Ezután, minden bizonnyal megrendezett fordulat zajlott le a színpadon. Perlaky Borsos Noel lezárni készült a tüntetést, amikor fellépett a színpadra Lili, a Fridays for Future klímamozgalom aktivistája, aki azon nyomban megnyitotta a Fridays for Future tüntetését. Elmondta még a színpadról, hogy

Szóval érthetitek, hogy mi is dühösek vagyunk. Nagyon dühösek vagyunk. És reméljük, hogy ti is.”

A tömeg tovább vonult a Lánchíd felé.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!