A diákszervezetek hetek óta készülnek a mai akcióra. Két hídon is átkelnek a tiltakozók. Indul a diáktüntetések harmadik évada.

Ma délután fél öttől gyülekeznek a tüntetők a Margit híd budai oldalánál, hogy folytassák harmadik éve tartó tiltakozáshullámukat. Az időjárás kellemesnek ígérkezik egy nyárvégi városi sétára, sétálni pedig nem keveset fognak. Az esemény FB oldalán kiadott leírás szerint a tömeg a Margit hídon átvonul a Kossuth térre, ahol hangsúlyozottan rövid beszédek hangzanak el. Ezután a Lánchídon átkelve visszatérnek Budára, hogy az Alagút túloldalán felállított színpadnál érjen véget a rendezvény hivatalos része.

Érted, akinek az unokájának nem lett végül jobb, mint neked volt régen.

Érted?

A megalázóan alacsony tanárbérek és az oktatás folyamatosan romló színvonala, a tanárhiány, a túlméretezett tananyag és a központi irányítás csődje mind okot adnak a tiltakozásra. A szakszervezetek első tiltakozási hullámaira a kormány a sztrájktörvény szigorításával reagált, ami gyúanyagnak bizonyult. Megjelentek a polgári engedetlenkedő tanárok, majd a diákok is szervezett tiltakozásokba kezdtek. A vonulásos tüntetések gyakran valamilyen közterület, terek, hidak elfoglalásával értek véget. A későbbiekben szellemes módon mozgatták meg a várost élőláncaikkal, amikor is a város sok helyén váltak egyidejűleg láthatóvá.

Azonban a kormány ezek után sem volt hajlandó sem a tanárokkal, sem a diákokkal érdemi párbeszédre, helyette a státusztörvénnyel nyirbálta tovább a tanárok jogai, elvéve közalkalmazotti státusukat. Az ezt követő felháborodási hullám már korántsem volt olyan békés, idén tavasszal már több alkalommal került elő a könnygáz is a rendőrség részéről.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!