Jelentősebb véleménykülönbségek nélkül tartottak vitát péntek este a budapesti ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás induló immár harmadszorra. Az ATV műsorára tűzött eseményen a Momentum által indított Kerpel-Fronius Gábor, az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely, és a DK által felkért Kálmán Olga ismertette programját. Hármuk közül választják ki azt a jelöltet, aki mögé beáll az ellenzék, pontosabban annak nagyobbik része.

Bár televíziós vita zajlott, Karácsony Gergely meglehetősen oldott hangulatban beszélt arról, miért épp ő a legalkalmasabb jelölt arra, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelöltje, majd főpolgármester legyen. Azt mondta: mindannyian csapatkapitánynak készülnek. Szerinte bizonyította már alkalmasságát.

Kaptam a Fidesztől apait-anyait, készen állok.

- mondta.

Beszélt Tarlós Istvánról is, aki szerinte már annyira mélyre süllyedt, hogy "keszonbetegséget" kapnának, ha követnénk. Azt mondta, ő már kihívta vitázni Tarlóst, de nem mert kiállni vele és erős kétsége van afelől, hogy valaha is kiáll-e majd vitázni.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A DK által felkért Kálmán Olga már komolyabb hangot ütött meg. Közölte, ő nem fog politikusként beszélni, nem fogja megváltoztatni őt a politika, ő az emberek, a nézők nyelvén szeretne beszélni. Szerinte alkalmas a főpolgármesteri posztra, 25 éven át készült politikából, gazdaságból, városüzemeltetésből, most pedig cselekedni szeretne. Kiemelte, ő nem fog beállni a politikai gyalázkodók sorába, nem fog részt venni senkinek a lejáratásában, az nem az ő stílusa.

Kerpel-Fronius Gábor egy fokkal még komolyabban beszélt, mint Kálmán Olga. A Momentum által indított jelölt arról beszélt, ő a munka világából jön, ezért tudja, hogy az embereket meg kell hallgatni, és gondolataikat be kell építeni a programba. Víziót kell adni a városnak - hangsúlyozta. Kiemelte, ő kompromisszum- és vitaképes, ám a médiakezelés szempontjából van mit tanulnia. Ő is beszélt arról, hogy Tarlós István nem mer kiállni vitázni.

Szerinte ez a Fidesz szokásos taktikája, hogy negligálják az ellenfelet.

A jelöltek rövid jellemzésük után beszéltek arról, hogy mik lennének az első intézkedéseik. Kerpel-Fronius Gábor elmondta, első között lenne az az intézkedése, amely szerint átláthatósági biztost nevezne ki, és megvizsgáltatna minden gyanús szerződést, és a hátrányosakat felbontatná, és megpróbálna kártérítést fizettetni utánuk. Mint mondta, feltérképeztetné a bérlakásállományt, és felújítási programot indítana.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Kálmán Olga az egészségügyről beszélt, kiemelten arról, hogy azt szeretné elérni, hogy 5 perc alatt időpontot lehessen foglaltatni a szakrendelőkbe, ezért fővárosi ügyfélközpontot hozna létre, ami ezt koordinálná. Beszélt arról is, fontosnak tarja a köztisztaságot is, ezért minden aluljárót naponta fel kellene mosni. A közlekedésről szólva pedig elmondta, azt szeretné, havonta 10 régi buszt cseréljen le a főváros elektromos járművekre, valamint megszüntetné a parkolási mutyit, és légkondicionálót szereltetne a hármas metró szerelvényeire.

Karácsony Gergely Tiborcz adóról beszélt kiemelten, amely szerint megadóztatna minden olyan ingatlant, amelynek az értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Kevés konkrétum nélkül ő is beszélt arról, hogy bérlakás felújítási és építési programra lenne szükség.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!