A gazdaságfejlesztési miniszternek nem okoz gondot megtalálni a pozitívumot a számokban, amik továbbra is a pénzromlás magas ütemét és drágulást mutatnak.


Ahogy arról korábban írtunk, lassulgat, de még mindig 20 százalék feletti az infláció a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.

Korábban elemzők azt várták, hogy a márciusban 25 százalékos pénzromlás nyár elejére 20 százalék alá mehet, de erre legkorábban nyár közepéig várnunk kell. Ezzel még mindig magasan rekorderek vagyunk az Európai Unió országai között. A magyar adat után a második legrosszabb eddig a szlovák, de az csak 11,3 százalékos.

A hvg.hu összeállítása szerint a friss magyar adat a következőkből állt össze:

  • a háztartási energia 34,3 százalékot drágult egy év alatt,
  • az élelmiszerek ára 29,3 százalékkal nőtt átlagosan,
  • az alkoholos italok és dohányáruk 18,7 százalékkal drágábbak,
  • az „egyéb cikkek” nevű csoport, benne az üzemanyagokkal, gyógyszerekkel, háztartási eszközökkel, 18,1 s

    százalékkal drágult,

  • a szolgáltatások ára 14,4 százalékkal nőtt,
  • a ruháké 8,8 százalékkal,
  • a tartós fogyasztási cikkek pedig 6,1 százalékkal drágultak.

A zöldség és a gyümölcs átlagosan 3,4, a vaj és vajkrém 2,8, a tej 2,7, a sajt 2,3 százalékkal volt olcsóbb, mint májusban. Az egy évvel ezelőttihez képest még mindig nagyon magasak az árak, például a kenyér 48,6, a tejtermékek 41,4, a tojás 40,1, a vaj 35,6 százalékkal kerül többe, mint tavaly júniusban.

A kormánykommunikáció szerint a fő cél az, hogy az év végére egy számjegyű legyen inflációt, vagyis az, hogy idén decemberben legfeljebb 9,9 százalékkal legyen az élet drágább, mint 2022 decemberében volt.

Mindezek ellenére nem pesszimista Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A tárca közleményében kiemelte: a szankciós infláció mértéke már ötödével csökkent a januári tetőzéshez képest, tavaly szeptember óta pedig a mostani a legkedvezőbb adat.

A közlemény szerint egyébként is mintha minden a legnagyobb rendben haladna: „A Kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően tovább folytatódott a szankciós infláció trendszerű és egyre nagyobb mértéket elérő csökkenése: a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 júniusában – újabb 1,4 százalékponttal – 20,1 százalékra mérséklődött az infláció éves alapon” – írják.

Bár a drágulás ténye fekete-fehéren kiolvasható a KSH adataiból, a miniszter és csapata itt sem lát nagy problémát, sőt kifejezetten optimistának tűnnek.

– közlik.

A miniszter nagyon igyekszik, hogy a számokban a lehető legtöbb pozitívumot megtalálja. Mint írja, „májushoz képest jelentősebb csökkenést mutatott az idényzöldségek és gyümölcsök, a vaj, a tej, valamint a tészta ára”. Végül a sokszor emlegetett családvédelmi intézkedésekre is kitér: „a kormányzat folyamatosan és aktívan dolgozik a szankciós infláció egy számjegyűre szorításán” – írja Nagy Márton.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!