A nyugdíjasokat sújtó éves infláció még rosszabb számot mutat: ez 21,2 százalékos. Közben Európa minden más országában 10 százalék körüli az általános drágulás.


Habár lassult, továbbra is 20 százalék feletti a magyarországi infláció: júniusban 20,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly júniusban – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közölt adatokból.

A gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megtisztított úgynevezett maginfláció éves szinten 20,8 százalékos, a nyugdíjasokat sújtó infláció pedig 21,2 százalékos volt. Az élelmiszerek átlagos ára az éves inflációnál jóval nagyobb mértékben nőtt, ugyanis az élelmiszer-infláció 29,3 százalék volt. Ezen belül a KSH adatai szerint az édesipari lisztes áruk 53 százalékkal, a kenyér 48,6 százalékkal, míg a tejtermékek 41,4 százalékkal kerülnek többe, mint egy évvel korábban.

Az új autókért 14,5 százalékkal, a járműüzemanyagokért 20,2 százalékkal, a mosó- és tisztítószerekért 36,9 százalékkal, míg az állateledelekért 47,6 százalékkal kellett többet fizetni.

Ha számításba vesszük, hogy tavaly júniusban 11,7 százalékos volt az infláció, a most júniusival együtt két év alatt 34,15 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon.

Forrás: HVG, 444.hu, KSH


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!