A gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, az árstopokat egyelőre nem vezetik ki, és az idei év égére egyszámjegyű inflációt vár Magyarországon.


A közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) kiválthatja az EU-s forrásokat, sőt, jobb is azoknál – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott évértékelő interjújában.

„A formáját tekintve mindkettő deviza-, és vissza nem térítendő forrás. Ha a tőke bejön és épít egy gyárat, előbb-utóbb újra meg újra fejleszteni kell, itt marad nálunk az az érték, nem úgy van, hogy holnap megfogom a gyárat, lebontom, aztán áthelyezem más országba. Hatását tekintve viszont az FDI jobb, a tőke elosztását a piac végzi, nem mi határozzuk meg, ezért pontosan tudja, hogy »mit kell csinálnia«” – fejtegette a miniszter.

Megjegyezte, ha a piac osztja magának a forrásokat, az mindig hatékonyabb, mint egy állami újraelosztás.

„Az igaz, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, ugyanakkor nem dominánsak a gazdaság finanszírozásában. Könnyen kiváltható forrás.

Ez persze nemcsak FDI-t jelent, hanem hitel- és tőkeforrást is” – mondta Nagy.

A kormány új állampapírszabályairól azt mondta, hogy ők nem adóztatják a megtakarításokat, hanem „olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét”. Hozzátette, nem ért egyet a Bankszövetség azon kritikájával, hogy ezek a lépések versenytorzító hatásúak lettek volna. „Jelenleg ugyanis nincs semmilyen árverseny, egyszerűen nincs mit torzítani, maga a szó sem létezik, hogy árverseny.”

„A legfontosabb árstop a rezsivédelem, ami 2013 óta több millió magyar családot véd az elszegényedéstől, miért is kellene ezt kivezetni? De ilyen a kamatstop is, ami több százezer családot helyezett biztonságba” – mondta.

Forrás: Világgazdaság, Telex


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!