A parlament hamarosan tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amely a nemzetgazdasági miniszter kezébe adná az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek kijelölését.


Kedden kezdi az Országgyűlés megvitatni azt a törvényjavaslatot, amely alapján Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter dönthet majd arról, hol legyenek Magyarországon akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek, írja az Economx. A javaslat szerint az iparügyekért felelős miniszter választja majd ki az üzemek helyszínét, amely döntés öt évig lesz érvényes.

Az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzem olyan létesítmény, ahol elektromos autók ipari akkumulátorait és hulladékait, valamint az akkumulátorgyártás során keletkezett hulladékokat dolgozzák fel újra. A kijelölt helyszínen legalább egymilliárd forintos beruházást kell végrehajtani, akár építési, akár kármentesítéssel egybekötött beruházás formájában.

A törvény a kihirdetés után nyolc nappal lépne hatályba, és várhatóan 4-5 hétig tart majd a parlamenti vitája. Ennek alapján még az idén eldőlhet, hol lesznek az akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemek Magyarországon.

A kormány számára fontos projekt lehet az akkumulátorok újrahasznosítása, az akkumulátorgyárak fejlesztése után. Az együttműködést ázsiai cégekkel tervezik, de egyelőre nem Kína az első számú partner. Nagy Márton augusztusban dél-koreai vállalatok vezetőivel tárgyalt Budapesten az ügyről. A cél az, hogy legkésőbb 2027-ig a világ legjobb technológiája legyen elérhető Magyarországon az akkumulátorok biztonságos és környezettudatos újrahasznosítására.

Jelenleg Dél-Korea és Kína is versenyben van a magyarországi akkumulátorhulladék-feldolgozásért és újrahasznosításért. Magyar cégek közül a Mol jelezte érdeklődését, ami a hulladékgazdálkodási koncessziója miatt logikus kapcsolódást jelentene számukra.

Magyarországon már működik néhány akkumulátorhulladék-feldolgozó üzem, mint például a dél-koreai tulajdonú SungEl Hitech Hungary Kft. üzemeltetésében lévő bátonyterenyei létesítmény. Ezt az üzemet azonban korábban határozatlan időre bezárták a szennyezőanyag-kibocsátás miatt.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!