A miniszter szerint eltűnhet a vegyipar, vagy a műtrágyagyártás, de veszélyben van a papíripar is.


Aktívabb lesz a szabályozói jelenlét a biztosítói szektorban - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter egy biztosítási konferencián szerdán Budapesten.

Nagy Márton szerint a biztosítási szektorban a szabályozás aktívabb lesz a következő hónapokban annál, mint ami eddig volt.

Elmondta, hogy a szektor ugyan stabil, de nem használja ki a lehetőségeit, ebből ki kell mozdulnia. Problémának nevezte, hogy a közvetítők hatékonyabbá, de ugyanakkor olcsóbbá nem váltak az elmúlt évtizedben.

- mondta, hozzátéve: ez nem azt jelenti, hogy tartósan, de a konszolidációt elő fogja segíteni.

Beszélt arról is, hogy jelenleg kedvezőtlen külső gazdasági környezetben kell működni, de fontos, hogy „ki kell maradnunk a recesszióból”. A miniszter szerint a magyar GDP 4,5-5 százalék között nőhet idén, jövőre pedig alig 1 százalékkal. Mint mondta, több sokkhatás éri a lakosságot, és a vállalati szektort egyaránt, amik lassuló növekedéshez vezetnek.

Nagy Márton szerint az európai gazdaság már a válság előtt elvesztette versenyképességét, lemaradt az Egyesült Államok és Kína mögött. Európában mind a földgáz, mind a villamos energia ára magasabb, mint a tengerentúlon, jelenleg a különbség nagyjából ötszörösre tehető.

Ennek kezelésére az uniónak még nincs terve.

Elmondta, hogy az infláció általánosan emelkedik a világban, Európában jelentősebben.

- mondta Nagy Márton a Portfolio beszámolója szerint.

Úgy vélte, mindezek miatt nehéz évtizedek elé néz Magyarország, és kérdésnek nevezte, hogy az európai versenyképességi lemaradásból hogy fog tudni kimaradni az ország. Fontosnak nevezte a magyar cégek megerősítését, és a működőtőke bevonzását, a 2023-as költségvetésről pedig annyit mondott: "megfeszített munka folyik jelenleg".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!