Fülöp Attila visszataszítónak nevezte, hogy hogy „a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni”.


Nagy bátorság engem aljasnak nevezni, gratulálok - így reagált az RTL Híradónak Iványi Gábor a belügyi államtitkár nyílt levelére, amelyben visszataszítónak nevezte, hogy „a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni”.

A héten tüntetéssorozatba kezdtek a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség támogatói Budapesten, mert szerintük a kormány ellehetetleníti az egyház és intézményeinek működését. Iványiék egyháza közel húszezer hátrányos helyzetű emberről gondoskodik naponta.

Az első tiltakozással egy időben, szerdán nyílt levelet írt Iványi Gábornak a Belügyminisztérium államtitkára. Ebben Fülöp Attila kifejtette: "fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt."

„Egyetértek, csak akkor nekik is meg kéne nekem fizetni, amiért megdolgoztam” - mondta Iványi Gábor az RTL-nek. A szervezet szerint azért nem tudták befizetni a dolgozóik után a járulékok egy részét, mert a MET-et 2011-ben a kormány megfosztotta egyházi státuszától, így éveken keresztül elestek az 1%-os felajánlásoktól is. Ez több milliárd forintos tartozást eredményezett, ezt próbálja most behajtani rajtuk a NAV. Pénteken pedig arról kaptak értesítést, hogy 63 intézményükben kikapcsolhatják a gázt.

Az államtitkár a levélben azt írta, hogy a MET az elmúlt 13 évben több mint 8 és fél milliárd forint állami támogatást kapott, és megkérdezi, hová lett a pénz?

- fogalmazott Fülöp Attila.

Iványi Gábor szerint azonban ők minden fillérrel el tudnak számolni. Azt mondja, nem kapták meg azokat a támogatásokat, ami járt volna nekik. Amit kaptak, az pedig még a nettó bérekre sem volt elég.

- reagált Iványi az államtitkár kijelentéseire.

Eközben csütörtökön Karácsony Gergely főpolgármester arról adott ki közleményt, hogy ha a Közgyűlés is támogatja, a jövő hónaptól Budapest kifizeti a MET fővárosi szociális intézményeiben dolgozók bérét, és befizetik utánuk az adókat és a járulékokat is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!