Műtét közben lett rosszul egy orvos a Semmelweis Egyetem egyik műtőjében, mivel már a mobilklímákat is leszerelték - értesült a Magyar Hang.

A lap szerint

a műtőkben már „csak” 26-28 fokig melegszik a levegő, ám a páratartalom és a bűz elviselhetetlen. A nyirkos levegő miatt pedig a gépek is meghibásodhatnak.

Azt írják, a Semmelweis Egyetem műtőiben néhány héttel ezelőtt az átmeneti megoldásnak szánt mobilklímákat is leszerelték a nyári kánikula elmúlása után, a beépített, ám nem működő szellőztető rendszerhez viszont azóta sem nyúltak. Ezt a lap több egymástól független kórházi forrásból tudta meg.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a Semmelweis Egyetem több klinikájának műtőjében nem működnek a klímák, amik a steril levegőt biztosítanák a termekben.

Júliusban az egyetemhez tartozó Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében rosszul is lett az egyik dolgozó a nagy hőség miatt.

Akkor az egyetem azt közölte, nem tudnak arról, hogy bárki rosszul lett volna. A dolgozók erre nyílt levélben reagáltak, amelyben leírták: megdöbbentek azon, hogy "megpróbálnak elbagatellizálni egy óriási, évek óta fennálló problémát, ami a betegek és a dolgozók testi épségét egyaránt veszélyezteti."

"A 28-35 fok közötti műtői hőmérséklet, az izzadó kollégák, a folyamatos rosszullétek, a néhány helyen alkalmazott ócska és semmiféle munkahelyi előírásnak nem megfelelő mobilklímák nemcsak a betegek gyógyulását, a műtétek sikerességét veszélyeztetik, hanem a kollégák testi épségét is"

- írták levelükben.

A Magyar Hang forrásai szerint ez az állapot azóta is tart az intézmény több műtőjében. A műtőn belüli meleg levegő mellett a páratartalom is veszélyt jelent, mivel az amellett, hogy drasztikusan növeli a fertőzésveszélyt, elviselhetetlen munkakörülményeket eredményez és nem mellesleg sokat árt a műtőben használatos méregdrága berendezéseknek is - írja a lap.

„A helyzet elviselhetetlen, a dolgozók nem jutnak oxigénhez, a levegő büdös, széndioxiddal, altatógázzal és emberi szövetek égett szagával telített. Mindez olyan páratartalommal párosul, mintha egy esőerdőben lennénk. Mindenki rosszul van, a műtős személyzet gyengélkedik, az egyik orvos több órára kidőlt”

– mondta a jelenlegi helyzetről beszámoló egyik forrásuk.

A lap megkereste az intézményt, de nem reagáltak.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Semmelweis Egyetem azt írta: a Nőgyógyászati Klinika műtőiben maximum 22- 23 fokig emelkedik a hőmérséklet.

"A klinika Üllői úti részlegében folyamatban van egy új klímarendszer kiépítése, a forrás rendelkezésre áll, a munkák várhatóan a jövő év elején kezdődnek. A klinika egyik orvosát valóban leváltották műtét közben, de pillanatnyi szédülése nincs összefüggésben a terem klimatizáltságával"

- írták.