Az új mutáns koronavírust, az Egyesült Királyság után, már több európai országban azonosították: Franciaországban, Spanyolországban, Svédországban és Svájcban is találtak fertőzötteket. Minden esetben olyan emberekről van szó, akik Angliából érkezőkkel találkoztak - írja a Guardian.

Eközben Japán bejelentette, hogy hétfőtől betiltja a külföldiek beutazását, mert több brit utazóban is azonosították az új vírustörzset.

Jelenleg az Egyesült Királyság 40 százaléka, azaz 24 millió ember a legszigorúbb, 4-es szintű korlátozások, hatálya alatt áll. A zárlatot Skóciában és Észak-Írországban is bevezették.

A brit tudományos szervezet, az Independent Sage tagjai sürgetik, hogy a teljes királyságot helyezzék a 4-es besorolás alá, vagyis a nem alapvető termékeket forgalmazó üzletek mind zárjanak be. Ez vonatkozik a fodrászatokra, a szabadidős tevékenységekre és a szórakoztató intézményekre is.

hirdetés

A tudóscsoport szerint vészhelyzeti tervet kell készíteni és bevezetni a biztonságos oktatás érdekében januárban és februárban.

Ezt az elképzelést támogatják a brit pedagógus szervezetek is, akik azt szeretnék, hogy az iskolák zárjanak be.

Az utolsó egy napban 161 brit állampolgár halt meg a koronavírus miatt, így a járvány kitörése óta elhunytak száma 48311-re nőtt a szigetországban.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés