Egy hónapja nem volt ilyen magas a napi regisztrált új fertőzöttek száma, mint amennyit ma jelentettek. Ennek kapcsán Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy egy hete, tíz napja jellemzően stagnálnak a járványügyi adatok, ám néhány dimenzióban emelkednek a számok. Egy lassú felfutásnak vagyunk szemtanúi most. Ám ha tért hódít a koronavírus brit mutánsa, amely fertőzőbb, akkor további emelkedésnek nézhetünk elébe. Ezért mindenkit óvatosságra intett. A népegészségügyi központ vizsgálja a mutáns vírusokat. Afrikai és brazil mutánst nem mutattak még ki Magyarországon. De a britet már kimutatták.


Elhunyt 97 beteg. Azt kéri Müller, hogy mindenki éljen az oltás lehetőségével. Azt tanácsolta, hogy mindenki a kezelő orvosával konzultáljon arról, hogy őt be lehet-e oltani. Illetve az oltóorvos dönti el, hogy megkaphatja-e a vakcinát.

Az egyetlen kivezető út ebből a járványból az oltakozás.

Jött ma a Modernából 21600, az AstraZenecából pedig 40600 adag vakcina.

Megkezdődik a Szputnyikkal is az oltás, de erre nem mondott konkrét időpontot, csak azt, hogy Budapesten 560 praxist szólítottak meg, praxisonként 5 személyt keresnek, akiket tudnak oltani Szputnyikkal.

Azt mondta Müller, hogy a háziorvos fogja felvenni a kapcsolatot azokkal, akik regisztráltak.

Aki sorra kerülne, értesítik, hogy mehetne oltásra, az reagáljon gyorsan, mondja meg, hogy ki tud menni az oltópontra, a háziorvoshoz, és kihez kell kimennie az orvosnak.

Ebben a hideg időben öltözzenek rétegesen, aki oltópontra megy, mert lehet, hogy várakozni kell majd.

Maszkot is viseljenek az emberek továbbra is, tanácsolta.

Koronavírus - Még több hír a témában

Több mint 45 ezer adag AstraZeneca-vakcina érkezett Magyarországra

Március végéig pedig összesen több százezer vakcina várható.

Egy kólásdobozban elférne az összes koronavírus

Durvul a járványhelyzet Csehországban, lezárnak három járást


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!