Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtök délelőtti tájékoztatóján elismételte Gulyás Gergely a kormányinfón elhangzott szavait: a kijárási korlátozások május 3-ig érvényben maradnak. Ma reggel hat órától a szerb-magyar államhatár közelében élők kölcsönösen átléphetnek a határon, Hegyeshalomnál szintén biztosított az átjutás az ingázók számára. 536 esetben rendeltek el hatósági karantént, így jelenleg 10 942 házi karantén van érvényben. 18 esetben szegték meg az előírásokat. Rémhírterjesztés miatt 70 esetben járt el a rendőrség.


Müller Cecília országos tiszti főorvos kitért a reggel közölt adatokra: már 55390, a vírus örökítő anyagán alapuló tesztet végeztek el. Jelenleg 850 főt ápolnak az egészségügyi intézményekben, közülük 61-en lélegeztetőgépen vannak, de több beteg már lekerülhetett a lélegeztetőgépekről. 2284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Hozzátette:

még nem vagyunk a járvány végén, emelkedik a fertőzöttek száma.

Országszerte folytatódik az idősotthonok ellenőrzése, illetve az ezzel egybekötött konzultációk. Az intézményeket folyamatosan fertőtlenítik, elsőként a nagyobb létszámú otthonokat, majd rátérnek azokra a helyszínekre, ahol nincs igazolt fertőzött.

Koronavírus - Még több hír a témában

Müller Cecília kitért arra, hogy érthető módon megnőtt az igény a fertőtlenítőszerekre, több gazdasági szereplő is átállt ezek előállítására. 70 új engedélyt adtak ki ilyen tevékenységre. Többféle fertőtlenítőszer létezik, van, ami gombaölő hatással is bír, a tisztítószerek hatásáról fontos tájékozódni. Csak az engedéllyel rendelkező fertőtlenítőszerek hatásosak. A felületek fertőtlenítésére tökéletesen megfelel a hipó is. A gyártó által feltüntetett töménységet nincs értelme túllépni, az a hatásfokon nem javít, a környezetet viszont megterheli. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a tisztítószereket tilos élelmiszerek dobozaiba, üvegeibe tenni, mert rendkívül balesetveszélyes.

Újságírói kérdésre elhangzott: nem igaz, hogy az érkezett maszkok, felszerelések csak egy raktárban porosodnak és nem osztják ki azokat. A védőfelszereléseket folyamatosan osztják ki, de egy egészségügyi dolgozó naponta több darabot is elhasznál ezekből, mivel csak egyszer lehet felvenni azokat.

Nem csak az autoimmun betegségek növelik a kockázatot, hanem minden krónikus betegség - mondta el Müller Cecília.

A Zalai Hírlap szerint előfordult, hogy a honvédség vonult ki fertőtleníteni idősotthonokat. Müller Cecília szerint tisztító, megelőző jellegű fertőtlenítést végeztek. A Ripost kérdése az volt, hogy a virágok szirmain, szárain megtapadhat-e a koronavírus. Közeledik az anyák napja, ez adja a felvetés aktualitását. Müller Cecília elismételte: a tárgyakkal jellemzően nem terjed a vírus, nyugodtan meg lehet lepni az édesanyákat virággal.

A Demokrata arra volt kíváncsi, hogy Kínához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Magyarországon is megfigyeltek-e már vérrögképződést a koronavírus szövődményeként. Müller Cecília elmondta: a betegség során, az úgynevezett citokin-vihar nevű reakció miatt előfordulhat vérrögképződés.

Kiemelt kép: Az Országos Mentőszolgálat védõruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelésére készülnek a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában. Kovács Tamás/MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!