Hétfőn is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes közölte a kormány karácsonyra vonatkozó döntéseit, többek között azt, hogy szentestére, azaz december 24-éről 25-ére virradó éjjelre felfüggeszti a kijárási tilalmat.

Majd beszélt a rendőri intézkedések számáról. Ezután Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. A tisztifőorvos elismételte: 2141 igazolt fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 183 beteg.

Müller Cecília szerint néhány napja csökkenést tapasztalnak az új fertőzöttek számában, így valóban plató fázisába érkezhetett a járvány. Ugyanakkor még mindig 7097 embert ápolnak kórházban és 517 ember van lélegeztetőgépen.

Hozzátette, az elhunytak között fiatalok is vannak:

hirdetés

a legfiatalabb egy 23 éves beteg volt, akinek a tisztifőorvos elmondása szerint egyéb súlyos betegségei is voltak.

A koronavírus.gov.hu oldalon található adatok szerint a nőnek "veleszületett mentális betegsége" és nem részletezett krónikus betegsége is volt.

De elhunyt egy 28 éves nő is, akinek autoimmun betegsége volt, illetve egy 36 éves májbeteg férfi

- jegyzi meg a hvg.hu.

Az országos tisztifőorvos a vakcinákra kitérve azt is elmondta: Magyarország felkészült a koronavírus elleni oltóanyag beadására, minden tárgyi feltétel adott a vakcina kezelésére, tárolására.

Müller Cecília elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan engedélyezi és elérhetővé teszi a vakcinát az Európai Unió országainak mai ülésén. Ha ez megtörténik,

néhány nap múlva megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását.

Az első szállítmányban jelképes, közel 5000 ember oltására elég mennyiség érkezik, ezt követően még az idén várnak újabb vakcinamennyiséget, a későbbiekben pedig folyamatos beszállítással számolnak - mondta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette: ha az egészségügyi dolgozók igényeit kielégítették, tovább haladnak az oltási tervnek megfelelően.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés