Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

El tudod képzelni, hogy állásinterjún vagy, és a HR-s egy ponton megkér, mutasd meg mindkét kezed? Majd behív valakit, aki megméri az ujjaidat, nagy figyelmet fordítva mutató- és gyűrűsujjaid hosszúságára? Valószerűtlen forgatókönyvként hangzik, ám a kézolvasás tudományának gyors fejlődése miatt nem zárható ki, hogy ez akár az állásinterjúk rutinfeladata lesz a jövőben.

Már a gondolat önmagában, hogy kezünk bármit is elárul szexuális hajlamunkról, filmnézési szokásunkról, atlétikai képességünkről vagy éppen tőzsdei hozzáértésünkről, bizarrnak tűnik. És mégis, a tudósok sok évtizede rendkívüli kapcsolatot látnak két ujjunk egymáshoz viszonyított arányában (a mutató- és a gyűrűsujjak között), és egy sor, látszólag nem kapcsolódó tulajdonságot társítanak hozzá. Tudományos bizonyíték van arra, hogy ez az arány – különösen a jobb kézre vonatkoztatva – a szexualitás, az agresszió, és az elszenvedett betegségek mutatója.

kezek2

2D:4D - Mit mondanak a számarányok a személyiségedről?

Nyisd ki a kezed, és nézd meg az ujjaidat! Ha nő vagy, valószínű, hogy a mutatóujjad közel azonos hosszúságú, mint a gyűrűsujjad. A férfiaknak viszont valamivel hosszabb a gyűrűsujjuk a mutatóujjukhoz képest. Ezt a mutató- és a gyűrűsujj hossza közötti arányt röviden 2D:4D aránynak nevezzük. Azt mutatja meg, hogy a fejlődő magzat az anyaméhben mennyi tesztoszteront, azaz férfi nemi hormont szívott magába. Más szóval, ez a szám megmondja, hogyan maszkulinizálódott a tested és az agyad. Minél alacsonyabb a 2D:4D értéke - azaz, minél hosszabb a gyűrűsujjad a mutatóujjadhoz képest -, annál férfiasabb vagy.

Egy másik, következetes megállapítás a szexuális orientációról szól. A saját nemükhöz vonzódó nőknek viszonylag alacsony a 2D:4D aránya (vagyis ők férfiasabbak), míg meleg férfiaknak viszonylag magas (nőiesebb). Ez azt sugallja, hogy a szexuális irányultság jóval születés előtt meghatározható.

A számarányt számos más vonáshoz is kötik úgy, mint a hangmagasság, a tájékozódásbeli képességek, a fizikai erőnlét. Ezek az eredmények nem mindig egyértelműek, a tudomány mai állása szerint további vizsgálatok szükségesek a biztos kijelentésekhez.

Mi a kapcsolat az anyaméh, a tesztoszteron és az ujjhossz között?

Dr. John Manning több mint 20 éve elemzi az ujjak arányát, amelynek finom különbségei szerinte a magzati korhoz kapcsolódnak, a méhen belüli nemi hormonokhoz, egészen pontosan a férfi nemi hormonhoz, a tesztoszteronhoz.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a magzatok, amelyek több tesztoszteront szívtak fel az anyaméhben, és rövidebb mutatóujjal rendelkeznek, nagyobb eséllyel extrovertáltak, magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk, agresszívebben viselkednek, erősebb izomzattal és érdekes módon a zenéléshez jobb képességekkel rendelkeznek. A szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve, de a rövidebb mutatóujjúak mindkét nemnél hajlamosítanak a szexuális kalandokra. Ők azok, akik sokkal valószínűbben kipróbálják a kábítószereket, szeretik az erőszakos filmeket, és könnyebben válnak alkoholistává. Gyermekeknél jellemzőbb a hiperaktivitás és a figyelemzavar.

kezek3

A rövidebb mutatóujj férfiasabb férfit jelöl. Férfiaknál ez összefügg a kutatók szerint a magasabb termékenységgel és a spermiumok számával, az agresszió magasabb fokával, valamint a zenére és sportra való alkalmassággal. Azok a nők, akiknek rövidebb a mutatóujjuk, nagyobb valószínűséggel vonzódnak saját nemükhöz, és magasabb szintű agressziót mutatnak, ellenben nagyobb szakmai sikereket érnek el.

Rákkutatók megállapították, hogy az a férfi, akinek mutatóujja hosszabb a gyűrűsujjánál, lényegesen kisebb valószínűséggel szenved prosztatarákban, mint fordított arányú férfitársa. A hosszú mutatóujj például alacsonyabb kockázatot jelent korai szívbetegség kialakulásában, de nőknél nagyobb a mellrák valószínűsége, és magasabb termékenységet is jelöl. A viszonylag hosszú mutatóujjal bíró embereknél többször fordul elő az allergia, ekcéma vagy a szénanátha. A fiatal férfiak sokkal jobban aggódnak, és a szorongásuk is erősebb az alacsony arányú kortársaiknál, de kevésbé jellemző a figyelemzavar, és jobban viselkednek az iskolában. Míg a hosszú mutatóujj alapjában véve nőiesebbnek számít, férfiak, ha hosszabb a mutatóujjuk, nagyobb valószínűséggel homoszexuálisok.

Források:

Putz, Gaulin, Sporter, & McBurney, (2004). Sex hormones and finger length: what does 2D:4D indicate. Evolution and Human Behavior, 25, 182-199.

Van Der Meij, Almela, Buunk, Dubbs, & Salvador (2012). 2D:4D in men is related to aggressive dominance but not sociable dominance. Aggressive Behavior, 38, 208-212.

Van Honk, Montoya, Bos, Van Vugt, & Terburg (2012). New evidence on testosterone and cooperation. Nature, 485, E4-5.

Ha érdekel a pszichológia, kattints a 7köznapi pszichológia blogra!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!