Amikor bejelentették a Vaják előzménysorozatát A vér eredetét, őszintén szólva nem erre számítottam. Lenne pedig egy nagyon érdekes történetszál Ciri „varázsvérének” eredetéről és fontosságáról…

... de sajnos ez a sorozat nem erről szól. A vér eredete

A vér, amire a cím utal, a Vajákok vérének eredete, ami egy dögunalmas téma a Ciri vonalhoz képest. Az alapanyagban apró utalások ugyan vannak erről az időszakról, de ezt alapul véve, egy négyrészes sorozatot írni nagyon bátor dolog.

Nem is sikerült az íróknak. A forgatókönyv gyenge, kitalálható és néha röhejes. Ha valaki látott már egy feldolgozást Kuroszava A hét szamurájából, az talán a 22. perc környékén meg fogja tudni mondani, mit fog látni a következő négy órában, ki mikor hol fog meghalni vagy elárulni mindenkit.

A történetnél talán csak a színészek rosszabbak, akik próbálják előadni ezt a sztorit, de erőtlenek és gyengék. Ez a főgonosz császárnőn és a mindig remek Michelle Yeoh-n kívül szinte mindenkire igaz, rajtuk kívül mintha egy fanmade Vaják-videót néznénk a YouTube-on.

Elméletileg a látványvilágnak nagyon különlegesnek kellene lennie, ám a megvalósítás hagy némi kivetnivalót maga után, sok esetben átlagon aluli. Pedig a széria próbál egy kegyetlen és véres világot bemutatni, de

Ez pedig könnyen kizökkentheti a nézőt az amúgy látványos, sötét, realisztikus fantasy-világból. Amibe nem lehet belekötni, és vitán felül gyönyörű, az a zene.

vagy az egyik főszereplő bárdunktól, vagy a cselekmények háttérben, amiket akár a Spotifyon is meghallgatnánk. A probléma ezekkel szintén az, mint a digitális vérrel, kizökkenti a nézőt, mert annyira gyönyörűek, hogy nem illenek az amúgy kegyetlen világhoz, vagy a helyzethez.

Mint Witcher-rajongó, elmondhatom, hogy A vér eredetének vannak elképesztően érdekes pillanatai, amiket örülök, hogy láttam, de tele van teljesen felesleges melodrámával is, amik inkább egy iskolai drámaelőadásba illenek. Főhőseink terve annyira buta és logikátlan, hogy díjat érdemelne, szerencsére a gonoszok is hasonlóan lükén gondolkodnak. Ami pedig felteszi a koronát az egészre, hogy tele van meg nem magyarázott részletekkel.

és nem szerves részét képeznék ezek a rejtélyek a forgatókönyvnek. Elég a narrátorunk megjelenésére, vagy az idegen világban található káosz „istenre” gondolunk, mind-mind fontos, egyedi és érdekes adaléka lehetne a Vaják-univerzumnak, de meg sem próbálják megmagyarázni őket. Csak el kell fogadnunk, hogy ők léteznek, és bármit megtehetnek ebben a világban, majd egyszer talán megtudjuk kik ők, és mit szeretnének.

Nem tudom teljesen lehúzni a sorozatot, de azért jó szívvel ajánlani sem. Azzal, hogy megnéztem, megtudtam egy-két érdekes tényt, és láttam egy pár fantasztikus eseményt. A probléma az, hogy az íróknak fogalmuk sincs, hogyan kell előadni ezt az érdekes történetet és

Ami még probléma, hogy akár igazak is lehetnek a pletykák Henry Cavillről, hogy azért száll ki a Vaják-sorozatból, mert kezdenek teljesen elszakadni az amúgy zseniális alapanyagtól, és egy fura saját verziót készítenek belőle. Egyre jobban látszanak ezek a viharfellegek.

Ez a Vaják, nem az a Vaják, amit Sapkowski megírt, vagy az a Witcher, amit a CD Project RED létrehozott a játékok formájában.

"netflixes" (értse ezt mindenki úgy, ahogy szeretné) és unalmas. Pedig az alap, amiből építkezik különleges, egyedi és érdekes. Nem mondom, hogy ne nézzetek bele legalább az első részbe, de azt se fogom mondani, hogy dobjatok el mindent ezért a sorozatért.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!