Elégedetlen Nagy Márton a hazai üzemanyagárakkal, mivel azok magasabbak, mint a környező országok átlagárai. Ő a profitot csökkentené, az Ásványiolaj Szövetség szerint viszont a megemelt a jövedéki adó és a magas ÁFA a gond.


Csütörtökre behívatta magához Nagy Márton a MOL és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit, mivel úgy értékelte, hogy a korábban kötött megállapodásban „van elcsúszás”, azaz nem sikerült a hazai üzemanyag-árakat a régiós átlag szintjén tartani. A gazdasági miniszter azt mondta, „a további lépés ennek a beszélgetésnek a következménye, függvénye lesz.” Pénteken ugyan három forinttal csökken a 95-ös, öt forinttal a gázolaj beszerzési ára, de a tankolás még így is egy vagyon: a benzin új átlagára a csökkenés után is 641, a gázolajé 653 forint lesz.

Grád Ottóval, a MÁSZ főtitkárával beszélgettünk a tárgyalások előtt.

– Nagy Márton miniszter egy egyeztetésre hívja önöket az üzemanyagárakkal kapcsolatban, mert az ő véleménye szerint a hazai üzemanyagárak elszálltak. Miért magasabbak nálunk, mint a környező országokban?

– Ezt nagyon nehéz pontosan pozicionálni. Egy biztos, megváltoztak a feltételek, és így óhatatlanul is a hazai üzemanyagárak eltérő pozícióba kerültek régiós kitekintésben.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!