A Psota Irén-díjat 2016-ban alapította Almási Éva, akit az elhunyt pályatárs helyére választottak be a Nemzet Színészei közé. Hegyi Barbara és Hernádi Judit után 2019-ben Für Anikót ítélte a díj kuratóriuma méltónak annak az örökségének továbbvitelére, akiről egykor a nagy rendező, Vámos László így beszélt: „Psota Irén az, aki képes az antik, emberfeletti indulatok átadására.”

A Rózsavölgyi Szalonban, a Színház Világnapján rendezett díjátadón, miután Keleti Éva fotói és a Nemzeti Filmarchívumban talált próbafelvételek által felidézhettük Psota szuggesztív egyéniségét, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója méltatta „kolléganőjét és barátját”, gondosan ügyelve arra, hogy csak az utolsó mondatban ejtse ki a díjazott nevét.

„Morális lény. Nem váltogatja nézeteit. Azt gondolja hétfőn, amit kedden. És csütörtökön is. Akit megszeret, abban a végsőkig bízik, ameddig lehet. És ha már nem, elvágólag szakít….Káprázatos a muzikalitása, képes vallomásra, tragikumra és fényes bohóc. Mindent el tud játszani”

– mondta róla Mácsai, aki elárulta, hogy szeret vele férj-feleséget játszani, bár Lengyel Menyhért Tájfunjában thonetszéket vágott a fejéhez. És elmondott róla még egy jellemző történetet: őt szerette volna Enyedi Ildikó Az én XX. századom című filmjének főszereplőjének, de a díjazott már elkötelezte magát egy vizsgafilmre, és nemet mondott. „Olyan természetességgel vált életkort és szerepkört, ahogyan a folyótorkolatból az állóvízbe siklik át egy csónak” – idézte az igazgató Örkény hasonlatát.

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt állhatok. Ennyi jót hosszú idő lesz feldolgozni. Elhatároztam, hogy nem fogok bőgni, de nagyon nehéz” – mondta a díjat átvevő, tapsokkal, éljenzésekkel, virágokkal köszöntött művésznő – Psota Irén senkihez sem hasonlítható: egyszerre volt clown és díva, tragika és komika, és maga az eleven tűz, olyan hőfokon élte az életét. 100%-ig színpadi szerepeinek és ennek a hivatásnak áldozta magát, ezen kívül semmi sem létezett számára. Ez is tette őt olyan különlegessé.”

Für Anikóval az ünnepség után éppen a nagy példakép felidézésével kezdtük beszélgetésünket.

Ha kíváncsi vagy az interjúra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!